Siirry sisältöön

Porvoon virtuaalinen taidemuseo esittelee kaupungin ja museon taidekokoelmien teoksia 1950-luvulta nykypäivään

Porvoon virtuaalinen taidemuseo avautuu yleisölle tiistaina 12. joulukuuta. Virtuaalisessa taidemuseossa kävijä voi vierailla ajasta ja paikasta riippumatta saavutettavasti verkkolinkin kautta. Linkki taidemuseoon löytyy pysyvästi sekä Porvoon kaupungin porvoo.fi - että museon porvoonmuseo.fi -verkkosivustoilta.

Virtuaalisen taidemuseon aula. Tervetuloa-kyltti oikealla ja maalauksin koristellut portaat keskellä.

Taidemuseon ensimmäisen näyttelyn on kuratoinut Porvoon museon amanuenssi Susanna Widjeskog. Esillä on noin 60 teosta pääosin porvoolaistaiteilijoilta. Teemoittain etenevässä näyttelyssä nostetaan esille teoksia 1950-luvulta nykypäivään. Esillä on maalauksia, grafiikkaa ja veistoksia Porvoon kaupungin ja Porvoon museon kokoelmista. Uusimmat teokset ovat viime vuosilta.

Keskiössä taiteen moninaisuus, tekniikat ja persoonalliset lähestymistavat

Näyttelyssä nähdään muun muassa Karin ja Åke Hellmanin, Stig Fredrikssonin, Helga Sonck-Majewskin ja Iván Wallensköld-Rotkirchin maalauksia. Nykytaiteilijoista mukana ovat esimerkiksi Jenni Tuominen, Ylva Holländer ja Marika Kaarna.

– Näyttely kuvaa taiteen moninaisuutta, sen laajempia ilmiöitä, erilaisia tekniikoita ja kansainvälisiä virtauksia ja tekijöiden persoonallisia lähestymistapoja. Virtuaalinen näyttelytekniikka mahdollistaa monenlaisten efektien luomisen. Olemme halunneet leikkisästi kokeilla tekniikan mahdollisuuksia, ja osia teoksista on saattanut lähteä vaikkapa lentoon, Susanna Widjeskog kertoo.

– Vaativan 3D-tekniikan takia veistoksia on ollut mahdollista mallintaa tähän ensimmäiseen näyttelyyn melko rajallisesti. Yrjö A. Jäntin taidekokoelmasta nähtävänä on lisäksi kiehtova kokonaisuus grafiikkaa, ja nostalgisia vanhoja valokuvia paikkakunnan taiteilijoista työssään, Widjeskog sanoo.

Käyttäjäkokemus tehty helpoksi ja miellyttäväksi

Virtuaalinen taidemuseo on Porvoon kaupungin ja Porvoon museon yhteinen hanke, jonka taustalla on kuntalaisaloite vuodelta 2021.

Teknisestä toteutuksesta on vastannut Stereoscape Oy ja taidemuseotila on mallinnettu arkkitehti Julia Falckin vuonna 2021 valmistuneen Porvoon taidemuseo -diplomityön pohjalta.

– Tällainen projekti kiinnostaa varmasti monenlaista yleisöä ja siksi toteutus on tehty Mozilla Hubs -alustalle, jotta saavutettavuus olisi mahdollisimman hyvä. Suunnittelussa pyrimme kaikin tavoin varmistamaan sen, että ensimmäistä kertaa virtuaalimaailmaan tulevan käyttäjän kokemus olisi helppo ja miellyttävä. Toteutus myös mahdollistaa taiteesta nauttimisen tavoilla, jotka eivät ole oikeassa elämässä mahdollisia, kertoo Turo Drakvik, virtuaalimuseon toteuttaneen Stereoscapen tuottaja.

– Arkkitehtuurin inspiraationa ja lähtökohtana ovat toimineet Porvoon historia ja kaupungille ominaiset piirteet, kuten kauniit puutalot ja niiden harjakatot. Rakennuksen taittelehtiva kattomuoto näyttäytyy kauniina siluettina joelle päin, kun taas sisätiloihin se luo veistoksellisia erikorkuisia tiloja. Näyttelytilojen muuntojoustavuus mahdollistaa niin pienten kuin erittäin suurien taideteoksien esillepanon, kertoo arkkitehti Julia Falck.

Sopii myös taidekasvatuksen työvälineeksi kouluille

– Taiteen esittely digitaalisessa muodossa palvelee monia sellaisia kohdeyleisöjä, joille museoissa ja näyttelyissä vierailu on eri syistä hankalaa. Nyt nähtävä näyttely soveltuu myös koulujen taidekasvatuksen työvälineeksi ja se soveltuu yhtä hyvin tottuneelle näyttelykävijälle kuin ensitutustumisena Porvoon alueen kuvataiteeseen, museonjohtaja Johanna Lehto-Vahtera toteaa.

Porvoon kaupungin kulttuuripalvelut ja Porvoon museo alkavat tarjota virtuaalista taidemuseota porvoolaisten koulujen oppimisympäristöksi ensi vuoden alussa.

– Ilokseni oppilaat pääsevät tutustumaan taiteeseen myös hankkimamme VR-lasien kautta. Tavoitteenamme on jatkaa palvelun kehittämistä koululaisilta saamaamme palautteen pohjalta, kulttuuripalveluiden päällikkö Susann Hartman toteaa.

– Itse taidemuseotila tulee varmasti myös herättämään kiinnostusta ja keskustelua porvoolaisten taideystävien joukossa, Hartman arvelee.

Porvoon virtuaalitaidemuseon löydät täältä: