Siirry sisältöön

Antti Ansas

Kolmen lapsen isä, Porvoo Jazz -tapahtumien järjestäjä ja yrittäjä Antti Ansas on asunut ympäri maailmaa, mutta ei keksi parempaa paikkaa lastensa kasvattamiseen kuin Porvoo. Lue, mistä löytyvät hänen suosikkipaikkansa Porvoosta.


Antti syntyi ja kasvoi Porvoossa, mutta muutti jo teini-ikäisenä isän uran myötä maailmalle. Englannin, Saudi-Arabian, Turun, Espanjan, Helsingin ja Hongkongin jälkeen työ toivat takaisin kotikaupunkiin. ”Täällä on hyvä rakentaa perhe-elämää. Porvoo on lapsiystävällinen kaupunki, jossa on luonto ja saaristo lähellä, ja silti lyhyt matka Helsinkiin ja lentokentälle. Täällä on kaikki, mitä perheemme tarvitsee.”

Noin kahdeksan vuotta sitten Antti alkoi järjestää Porvoo Jazz Festival ja Klubi -tapahtumia. ”Halusin elvyttää Porvoon kulttuuriskeneä, joka oli päässyt notkahtamaan.” Nykyään Porvoossa esiintyy maailmanluokan jazzmuusikoita ja nousevia tähtiä lähes kuukausittain. Tämän lisäksi Antti on perustanut useita yrityksiä ja sijoittanut start-up yrityksiin. Inspiraatiota hän löytää yhteisöllisestä CoSpace -työtilasta.

Mikä on lempipaikkasi Porvoossa?
Vanhaan elokuvateatteriin rakennettu kulttuuritila Vanha 123! Se on selvästi poikkeava, värikäs ja hyvin inspiroiva miljöö Porvoon keskustassa.

Vanha 123:n Aatos Caféssa voi käydä kahvilla tai syömässä terveellistä ja hyvää aamiaista tai lounasta. Aatos Café on myös hyvä paikka tehdä etätöitä ja kohdata erilaisia ihmisiä. Suosittelen!

Tilan saleissa järjestetään mieltä virkistävää ohjelmaa, kuten luentoja, joogaa, kulttuuritaidetta, musiikkitapahtumia ja teatteria. Päivisin paikka antaa ihan erilaisen elämyksen kuin iltaisin.

Itse käyn Vanha 123:ssa aina kun mahdollista. Paikka tarjoaa kontrastia toimistossa istumiselle – jota olen tehnyt jo 20 vuotta. Vanha 123:ssa kohtaan ihmisiä eri aloilta, mikä on inspiroivaa ja terapeuttista.

“Vanha 123 on selvästi poikkeava, värikäs ja hyvin inspiroiva miljöö”

Antti Ansas

Mitkä ovat kolme parasta nähtävyyttä, johon viet vieraitasi?
Vanha Porvoo on helppo paikka. Se edustaa Porvoon historiaa, ja sen kujilla on useita hyviä ravintoloita.

Vien vieraani kesäisin myös Porvoon saaristoon, joko veneellä tai autolla. Porvoon saaristo on harvinaisen kaunis ympäristö, joka muodostuu pienistä saarista. Vastaavanlaista kokonaisuutta ei maailmalta kovin montaa löydy.

Käymme vieraiden kanssa tietysti myös makeistehdas Brunbergin tehtaanmyymälässä! On hauska nähdä, miten kaikki innostuvat tästä paikasta. Brunbergin tehtaanmyymälä herättää ihmisissä jotakin.

Mitkä ovat Porvoon kolme parasta ravintolaa, kahvilaa tai baaria?
Zum Beispiel on yksi suosikkilounaspaikoistani. Siellä on aina herkullista ja monipuolista ruokaa ja hyvää palvelua, ja lisäarvona on se, että suuri osa raaka-aineista on paikallista luomua.

Toinen suosikkipaikkani on Khukuri, josta saa todella hyvää nepalilaista ruokaa. Vaikka olen syönyt nepalilaista monessa eri kaupungissa ja ravintolassa, missään ei ole ollut niin hyvää ruokaa kuin Khukurissa. Ravintola panostaa ruoan perusteelliseen valmistamiseen, kaikki tehdään alusta asti itse.

Kolmanneksi valitsisin Old Town -pubin, jossa voi kokea aitoa pubikulttuuria. Old Townissa käy ihmisiä laidasta laitaan yksin tai porukassa olutta juomassa ja ehkä juttelemassa ajankohtaisista asioista. Joskus pubissa soitetaan livemusiikkia ja järjestetään pubivisoja. Old Towniin voi myös mennä porukalla katsomaan urheilua.

Pubit ovat aina olleet minulle paikka, jossa voi tutustua kyseisen kaupungin henkeen ja sen tarinoihin. Old Townissa on aito yhteisöllinen ja kansainvälinen atmosfääri, ja siellä saa Guinnessia hanasta!

Meillä on kaupungissa nykyään myös Michelin-ravintola VÅR, mikäli ruokailuun haluaa panostaa hieman enemmän.

Mitkä ovat parhaita ilmaisia kohteita Porvoossa?
Vanhassa Porvoossa ja Linnamäellä voi kävellä ihan ilmaiseksi. Jos laittaa muutaman euron pyörän vuokraamiseen, loppuelämys ei maksa mitään. Suosittelen pyöräilemään Haikkoon Lennätinvuorelle reittiä, joka kulkee Kokonniemen rantaa pitkin. Siinä näkee puistoja, metsiä ja palan saaristoakin.

Lennätinvuorelta on kauniit näkymät ja alueella on mukavia polkuja.

Jos taide kiinnostaa, Porvoossa on tosi laadukkaita taidenäyttelyitä, joista osa on täysin ilmaisia ja osa maksaa muutaman euron. Monet taidealan huippuosaajat ovat kehuneet, miten kovatasoisia teoksia Porvoon näyttelyissä on.
Kerran vein brittiystäväni katsomaan paikallisen rugbyjoukkueen peliä. Hän oli tosi otettu, kun pääsi näkemään, miten suomalainen joukkue taktikoi ja pelaa. Ei sekään mitään maksa ja on hauska elämys suomalaisillekin.

Mitä kolmea paikkaa suosittelisit shoppailijoille?
Lelukauppa Riimikko on elämys jo itsessään. Riimikon kaltaisia perinteisiä lelukauppoja ei ole hirveästi maailmalla! Käymme siellä usein perheeni ja vieraitteni kanssa. Paikka on idyllinen, kodikas ja vie aikuisenkin leikin ytimeen.

Koen että K-Citymarket on myös suosituksen arvoinen. Sieltä löytää kaiken, mitä arkisin tarvitsee. K-Citymarket ei ole ulkoa kaunis, mutta siellä on laadukkaita paikallisia tuotteita ja parempi luomuruokavalikoima kuin monissa isommissa kaupoissa. Itse tykkään mennä ulkomailla paikallisiin ruokakauppoihin ihmettelemään valikoimia.

Pyöräily on ollut pitkään vahva laji Porvoossa, ja se näkyy polkupyöräkaupoissa ja niiden palvelun tasossa. Jos haaveilee uudesta pyörästä tai haluaa korjauttaa vanhan pyöränsä, suosittelen esimerkiksi Bicicletta Lindbergiä. Ja kun on hyvä pyörä alla, Porvoosta löytyy katuja, metsäpolkuja ja alamäkipyöräilypaikkojakin…

Valitse näistä haluamasi: paras kulttuuritapahtuma / romanttisin paikka / paras urheilupaikka / hauskin lapsiperhekohde / paras piknik-paikka tai luontokohde Porvoossa.
Linnamäki! Se on romanttisin paikka, paras piknik-paikka ja paras luontokohde, jossa monet käyvät jopa treenaamassa. Menee siis useampaan kategoriaan. Niin, ja on se hieno pulkkailupaikkakin.

Linnamäellä on kivoja polkuja ja penkkejä. Voi vaikka istuutua samaan paikkaan, jossa Albert Edelfelt maalasi kuuluisan maalauksensa Porvoosta.

Linnamäki myös paikka, jossa kävin ensimmäisillä treffeillä puolisoni kanssa.