Siirry sisältöön
Two tourists in Old Porvoo

UKK – Usein kysytyt kysymykset

Kuulemme usein nämä kysymykset Porvoosta. Siksi olemme keränneet yhteen tämän kätevän listan. Toivottavasti tästä on apua Porvoovierailusi aikana.

Saavuimme autolla Porvooseen. Missä saa pysäköidä ilmaiseksi

Kirkkotorilla on ilmainen aikarajoitettu pysäköinti. Empire-kaupunginosassa, Aleksanterinkadun eteläisellä puolella, on myös ilmaista parkkitilaa.

Talviaikaan Tykkiparkin alueella, vanhan sillan kupeessa, on ilmaista pysäköintitilaa. Kesäisin kyseinen alue on varattu linja-autoille.

Pysäköinti on maksullista useimmilla keskusta-alueiden kaduilla. Maksulliset ajat ovat ma-pe 8–18 ja la 8–15. Pysäköinnin hinta on 2 € / h.

Missä voin säilyttää matkatavaroitani?

Monet paikalliset hotellit tarjoavat säilytystilaa matkatavaroille.

Vierailen muutaman tunnin Porvoossa. Mitä minun kannattaa tehdä vierailuni aikana?

Kesän aikana järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten taidenäyttelyitä, konsertteja, Porvoon Päivät sekä Smaku-ruokatapahtuma. Porvoon Päivinä kaupunki täyttyy ohjelmasta ja aktiviteeteista, ja Smakun aikana osa kaupungin ravintoloista ja kahviloista myyvät maisteluannoksia, jotka kilpailevat keskenään parhaan Smakuannoksen tittelistä. Porvoosta löytyy myös museoita ja muita nähtävyyksiä, joihin kannattaa kesän aikana tutustua. Myös Vanha Porvoo täyttyy kesällä tapahtumista, kuten teemaopastuksista ja katumusiikista.

Syksyn tullessa kannattaa suunnata ulos ihailemaan luonnon väriloistoa sekä hengittämään raikasta syysilmaa. Porvoosta löytyy monta luontopolkua, joista osasta löytyy myös lintutornit, joissa pääsee seuraamaan muuttolintujen matkaa kohti etelää. Luontopolkujen lisäksi Porvoosta löytyy kansallinen kaupunkipuisto, joka on yksi Suomen kymmenestä kansallisesta kaupunkipuistosta. Porvoon kansallisessa kaupunkipuistossa pääsee esimerkiksi tutustumaan Näsinmäkeen, Porvoon empirekaupunginosaan sekä Haikkooseen.

Joulun lähestyessä Porvoosta tulee tunnelmallinen joulukaupunki. Vanha Porvoo värikkäine vanhoine kujineen ja joulukoristeineen, kirkkoa unohtamatta, huokuu entisaikojen joulutunnelmaa. Porvoossa järjestetään myös marras- ja joulukuussa joulumarkkinat, vietetään Lucian päivää 13. joulukuuta ja julistetaan jouluaattona joulurauha.

Talvena Porvoosta löytyy paljon aktiivista tekemistä, ja esimerkiksi helmi- ja maaliskuussa kannattaa suunnata Porvooseen viettämään talvilomaa. Porvoossa voi esimerkiksi lasketella Kokonniemen laskettelukeskuksessa, joka sijaitsee kaupungin ytimessä, sekä hiihtää valaistuilla laduilla. Latuja löytyy esimerkiksi Kokonniemestä, Humlasta, Joonaanmäestä sekä Haikkoosta.

Keväällä Porvoossa pääsee nauttimaan talven jälkeen heräävästä luonnosta sekä lämpimästä kevätauringosta.

Haluaisin kokeilla Porvoon herkkuja. Mitä suosittelet?

Herkkusuille Porvoo on suoranainen unelma ja sana kaupungin ravintola- ja kahvilatarjonnan laadukkuudesta on kiirinyt laajalle. Paikallisissa keittiöissä loihditaan perinteisiä suomalaisia sekä skandinaavisia ja kansainvälisiä makuelämyksiä huolella valittujen viinien ja oluiden kera. Monissa ravintoloissa kiinnitetään erityistä huomiota lähiruokaan ja luonnonmukaisuuteen, mikä on oma osansa nautinnosta. Runebergin torttua saa monista porvoolaisista kahviloista ympäri vuoden.

Brunbergin makeistehdas on valmistanut suklaata ja makeisia Porvoossa vuodesta 1871 lähtien. Myymälöissä on tarjolla hyllykaupalla herkullisia ikisuosikkeja: suukkoja, tryffeleitä, lakuja, toffeita, käsintehtyjä suklaita ja marmeladeja. Tarjolla on myös harvinaisempia herkkuja ja uutuuksia.

Miten myöhään kaupat ja ravintolat ovat auki?

Vanhan Porvoon liikkeet ovat yleensä auki 10–17 arkisin ja 10–16 viikonloppuisin.

Ravintolat sulkevat yleensä 22 ja yökerhot sulkevat yömyöhään.

Aukioloajat kannattaa tarkistaa etukäteen.

Mistä löydän karttoja ja esitteitä?

Porvoon kaupunkikarttaesitteitä löytyy mustista Visit Porvoo telineistä ympäri kaupunkia. Esitteitä on myös tarjolla nähtävyyksissä, ravintoloissa ja gallerioissa. Kartassa on ravintoloiden, kahviloiden ja liikkeiden yhteystietoja. Yritykset löytyvät helposti kartalta karttakoordinaattien avulla.

Mistä löydän yleisö-WC:n?

Porvoossa on maksuttomia ja maksullisia yleisö-WC:itä.

Miten pääsen Porvoon kauniiseen saaristoon?

Jokisuistossa meri on matalaa kahisevaa kaislikkoa, kansainvälisestikin merkittävää lintureservaattia ja kansallista kaupunkipuistoa. Seuraavaksi tulevat metsäiset saaret, joissa asutaan ja eletään. Uloimpana horisontti ja kallioiset luodot. Sellaiset joihin Tove Janssonkin asettui kuukausiksi joka vuosi.

Missä Porvoon Alko sijaitsee?

Porvoossa on kolme alkoa – Länsirannalla Näsin S-marketissa (Aleksanterinkaari 1), Tarmolan K-Supermareketissa (Asentajantie 1) ja Vanhassa Porvoossa, Välikatu 1.

Saapuminen ja lähteminen?

Porvooseen on helppo saapua kaikista suunnista loistavien liikenneyhteyksien ansiosta. Porvooseen kuljet helposti autolla, linja-autolla tai vaikkapa veneellä jokea pitkin.