Siirry sisältöön
Värikäs ulkoilmataideteos pysäköintihallin seinässä

Kulttuurimatkailijan Porvoo

Porvoo on kulttuurimatkailijan keidas! Tarjolla on runsaasti monipuolista kulttuuritarjontaa moneen makuun. Porvoossa on gallerioita, historiallista taidetta, ulkoilmateoksia ja vaihtuvia näyttelyitä. Vuosi 2023 on Albert Edelfelt ateljeen 140-vuotisjuhlavuosi!

Albert Edelfeltin ateljee täyttää 140 vuotta kesällä 2023

Albert Edelfeltin ateljee sijaitsee Porvoossa Haikkoon kylässä meren rannalla. Haikkoon lahti ja Porvoon saaristo ovat olleet Albert Edelfeltin tuotannossa merkittävässä asemassa. Albert Edelfelt rakennutti itselleen Haikkoon ateljeen vuonna1883. Täällä hän työskenteli kesäisin kuolemaansa saakka. Hän menehtyi Haikon huvilalla elokuussa 1905.

Ateljeen juhlavuoden näyttelynä on ”Ateljeen helmiä kesältä 1883”, jossa esitellään vedoksin ja tekstein tuona kesänä syntyneitä teoksia. Tunnetuin teoksista on ”Merellä” maalaus, joka tänä päivänä on Göteborgin taidemuseon kokoelmissa. Vuoden 1884 Pariisin salongissa sitä pidettiin parhaana pohjoismaalaisena teoksena. Muissa kesällä 1883 syntyneissä maalauksissa hänen malleinaan olivat mm äiti, sisaret Annie ja Berta sekä Haikon kesävieraita. Myös Haikon kaunis merimaisema ja huvila siirtyivät kuviin.

”Ateljeen taikaa” -näyttelyssä 4.5.–6.8. on esillä Tero Annanollin, Johanna Lumpeen, Suvi Malekin ja Lumi Saarikosken maalauksia sekä Kaj Lindgårdin veistoksia. ”Taiteilijat Edelfeltin tunnelmissa”-näyttelyssä 8.8.–1.10. on esillä Päivi Eerolan ja Kristina Elon maalauksia, Maarit Lehdon ja Niclas Wariuksen valokuvia sekä Kaj Lindgårdin veistoksia.

Albert Edelfeltin ateljeemuseon alue on avoinna

4.–31.5. ti–su klo 11–15, maanantaisin suljettu
1.6.–31.8. ti–su klo 10–16 maanantaisin suljettu
1.9.–1.10. ti–su klo 11–15 maanantaisin suljettu

Edelfeltin jalanjäljillä -reitti

Edelfeltin jalanjäljillä -reitin opastamana voi vierailla kävellen tai pyöräillen Porvoossa paikoissa, joissa taitelija maalasi.

Ilmiömäinen Iris Porvoon Museossa 9.6.2023-1.4.2024

Porvoon museon uusi näyttely Ilmiömäinen Iris kertoo vuosisadan vaihteessa Porvoossa toimineesta yrityksestä Aktiebolaget Iris. Holmin taloon ja Vanhalle raatihuoneelle levittäytyvä näyttely luo kattavan katsauksen yrityksen ja sitä johtaneiden taiteilijoiden toimintaan Porvoossa ja maailmalla.

Ilmiömäinen Iris -näyttelu Porvoon Museossa

Taidetta Porvoon Länsirannalla

Porvoonjoen länsirannasta ja sen lähikortteleista on muodostunut kaikille avoin, julkinen nykytaiteen galleriatila.

Länsirannalle on vuodesta 2009 lähtien saatu jo noin 20 uutta taideteosta. Alueelle on hankittu julkista taidetta Länsirannan taideohjelman puitteissa ja kokoelma kasvaa edelleen. Tekijöinä on ollut sekä porvoolaisia että ulkomaalaisia taiteilijoita.

Taidetta Porvoon katukuvassa -reitti

Reitin varrelta löytyy Länsirannan taideteosten lisäksi merkkihenkilöitä, kaupungin historiaa ja nykytaidetta.

Tutustu kohteisiin omatoimisesti tai asiantuntevan oppaan johdolla

Albert Edelfeltin Ateljee ja Villa Albert

Porvoon museo / Vanha raatihuone

Porvoo Tours

Vanhan Porvoon jokimaisema iltaruskossa

Porvoo guides

Porvoon Taidehalli

J. L. Runebergin koti

35 näyttelyä Porvoon kaupungin taidenäyttelytiloissa vuoden 2023 aikana

Porvoon Taidehallin ja Galleria Vanha Kappalaisentalon näyttelyohjelmat vuodelle 2023 esittelevät useita kiinnostavia nykytaiteen tekijöitä. Vuoden 2023 aikana nähdään neljässä eri tilassa yhteensä 35 näyttelyä yli 40 taiteilijalta. Kaikissa näyttelytiloissa esitellään vuoden aikana monipuolisesti eri taidemuotoja ja näyttelyihin on vapaa pääsy.

Taidehallin ohjelmistoon valitaan pääsääntöisesti korkeatasoisia, kotimaisia, nykytaiteen ammattilaisnäyttelyjä. Galleria Vanhan Kappalaisentalon näyttelyvalinnoissa tuodaan esille pienimuotoisia ammattilaisnäyttelyitä taiteen, muotoilun, taidekäsityön ja kulttuurihistorian aloilta. Valinnoissa porvoolaiset taiteilijat ovat etusijalla.

Porvoon Taidehalli

30.6.–3.9. Niina Lehtonen Braun, Mirka Raito & Miia Rinne, maalaus/video

8.9.–8.10. Felipe de Ávila Franco, veistos/installaatio

17.11.–31.12. Antti Tolvi, installaatio

Galleria Fikka

30.6.–3.9. Kalle Mustonen

8.9.–8.10. Ieva Balode

17.11.–24.12. Marja Saleva                    

Galleria Vanha Kappalaisentalo

30.6.–3.9. Marita Liulia, maalaus/valokuva

8.9.–1.10. Inge-Maj Eriksson muistonäyttely

14.10.–19.11. Borgå Gymnasium 300 vuotta

1.12.–23.12.  Erik Laine, maalauksia