Siirry sisältöön

Erkko Vaniala

Rauhallinen, kaunis ja sivistynyt kaupunki – näin urheilua rakastava järjestelmäasiantuntija Erkko Vaniala kuvailee kotikaupunkiaan. Poimi tästä hänen suosikkikohteensa.

”Arvostan kotikaupunkiani todella paljon”, Erkko Vaniala kertoo. ”Olen syntyperäinen porvoolainen, enkä ole koskaan halunnut muuttaa täältä pois.”

Erkko kuvaa Porvoota rauhalliseksi, kauniiksi ja sivistyneeksi kaupungiksi, jossa on upea luonto, kauniita vanhoja rakennuksia, meri ja joki.

Nesteen Kilpilahdella työskentelevä järjestelmäasiantuntija viettää vapaa-aikansa pääosin urheillen.

”Pelaan jalkapalloa, tennistä, padelia ja kilpatalossa salibandya. En tiedä yhtään kaupunkia, jossa olisi tätä paljon paremmat olosuhteet näiden lajien harrastamiseen!”

Mikä on lempipaikkasi Porvoossa?
Emäsalon kärki. Se on äärettömän kaunis paikka, jossa aina kummasti rauhoittuu ja tulee hyvälle mielelle. Emäsalon kärjessä jylhä kallio ja meri kohtaavat. Paikka on näyttänyt varmaan suurelta osin samalta satojen ellei tuhansien vuosien ajan.

Palaan sinne aina uudestaan pyörimään koirien, ystävien ja avopuolisoni kanssa.

Mitkä ovat kolme parasta nähtävyyttä, johon viet vieraitasi?
Asun Vanhan Porvoon rajalla, joten lähes kaikkien vieraiden kanssa tulee pyörittyä vanhassa kaupungissa. Mutta sen lisäksi…

Kesällä Tirmon saaristokeskuksessa on hyvä saaristolaismeininki. Ihmiset viettävät siellä vapaa-aikaansa ja kohtaavat toisiaan. Saaristokeskuksessa on rento tunnelma. Alueelta löytyy kauppa, ravintola, hiekkaranta ja vierasvenesatama.
Matkan varrella pysähdymme usein Bjurbölen kesätorilla syömässä muutamat lätyt.

Porvoon Paahtimo on ykkösmesta, kun vien vieraitani istumaan, keskustelemaan ja viettämään aikaa. Kesäisin voi istua jokiproomulla tai terassilla, talvella yläkerrassa on lämmin ja tunnelmallinen fiilis juoda vaikka glögiä.

Vien vieraitani usein myös Sikosaareen. Siellä voi tsiigailla luontoa ja lintuja ja kävellä luontopolulla. Sikosaaren Puodissa on myynnissä paikallista kalaa, marjoja, sieniä ja kausittain vaihtuvia tuotteita. Jos on onnekas, saarella voi nähdä lampaita ja lehmiä.

“Kannattaa ottaa suunta Kokonniemeen ja nousta uusia hienoja kuntoportaita ylös”

Erkko Vaniala

Mitkä ovat Porvoon kolme parasta ravintolaa, kahvilaa tai baaria?
Yksi voisi olla Café Fanny Raatihuoneentorilla. Käymme siellä koirien kanssa syömässä kakkupalat tai jotain pientä suolaista kesäisin.

Vanhan apteekin tiloissa pyörivässä Bistro Gustavissa olen aina saanut hyvää palvelua ja herkullista ranskalaistyylistä ruokaa. Gustavissa on tyylikäs, lämminhenkinen ja kaunis sisustus.

Jos haluaa mennä istumaan iltaa, Kliffa & Klubi on yksi Suomen parhaista coctail-baareista. Paikka on industrial-tyylisesti sisustettu ja sen tiloissa on myös yökerho.

Mikä on paras ilmainen kohde Porvoossa?
Kannattaa ottaa suunta Kokonniemeen ja nousta uusia hienoja kuntoportaita ylös. Mäen huipulta näkee hienosti koko Porvoon kaupungin valoineen.

Jos on lapsia mukana, tai jos on eläinten ystävä kuten minä, menisin Rantakatua pitkin Ruskiksen lintutornille katsomaan ylämaankarjaa. Ne ovat veikeän näköisiä olentoja! Lintutornille pääsee pitkospuita pitkin bongailemaan lintuja ja muita eläimiä.

Mitä kolmea paikkaa suosittelisit shoppailijoille?
Jos on makean ystävä, suosittelisin Pientä Suklaatehdasta tai Petris Chocolate Roomia. Molemmista saa käsin tehtyä suklaata.

Sisustuksen ystävät johdattaisin Sasu’s Playhouseen. Jos sieltä ei löydy mitään omaan kämppään, täytyy olla aika mielenkiintoinen tyyli…

Kolmas, hmm. Tämä on vaikeampi. No, täytyy sanoa, että Kråkön Panimo. Se sijaitsee vanhassa koulussa 15 kilometrin päässä keskustasta, Kråkön saarella. Panimosta saa hyviä käsityöläisoluita.

Valitse näistä haluamasi: paras kulttuuritapahtuma / romanttisin paikka / paras urheilupaikka / hauskin lapsiperhekohde Porvoossa.
Kuntoportaat! Puolustan niitä tässäkin. Kuntoportaista on nopeasti muodostunut Porvoolle uusi maamerkki. Niitä nousemalla saa ihan älyttömän hyvää liikuntaa. Portaat sopivat kaiken ikäisille ja näköisille, ja se on ilmainen paikka, jossa kunnon kohotuksen lisäksi saa tarkastella Porvoota eri perspektiivistä.