Siirry sisältöön

Christoffer Leka

Seikkailumatkailija, sarjakuvakustantaja, graafinen suunnittelija ja opettaja Christoffer Leka pitää Porvoossa erityisesti paikoista, joihin voi pyöräillä ja meloa.

”Porvoon vahvuus on se, että kun kello lyö viisi, kadut tyhjenevät ja kaupunki hiljenee. Se tarkoittaa sitä, ettei ympärillä ole häiriötekijöitä, jotka estäisivät luovia ajatuksia kulkemasta.”

Christoffer Leka muutti Porvooseen vuonna 1994. ”Äitini ilmoitti minut tänne opiskelemaan.”
Nuorelle helsinkiläispojalle Porvoo oli pieni kalastajakylä, johon hän ei tulisi jäämään. Nyt Christoffer asuu kaupungissa kolmatta vuosikymmentä.”Pikkuhiljaa Porvoo voitti puolelleen.”

Christoffer on graafikko ja seikkailumatkailija, joka on muun muassa pyöräillyt Jäämerelle, Välimerelle, Vienanmerelle ja Mustallemerelle. Porvoossa hän pitää siitä, että täällä voi liikkua monipuolisesti pyörällä ja kajakilla.

Mikä on lempipaikkasi Porvoossa?
Niitä on monia, ja ne liittyvät vahvasti ulkoiluun. Sanoisin, että Emäsalon Varlaxudden.
Tiesin jo nuorena, etten pystyisi elämään paikassa, jossa ei ole merta lähellä. Olen viettänyt lapsesta asti aikaa saaristossa, purjehtinut ja asunut Helsingissäkin veden äärellä.

Varlaxudden on yksi ikkuna merelle. Se on paikka, jossa ei voi olla liikuttumatta.

Toinen paikka, jonka voisin mainita, on Voolahdessa sijaitseva puinen Alexandra-jaala. Aina kun pyöräilemme siitä ohi, katson, missä kunnossa Alexandra on.

“Varlaxudden on yksi ikkuna merelle. Se on paikka, jossa ei voi olla liikuttumatta.”

Mitkä ovat kolme parasta nähtävyyttä, johon viet vieraitasi?
Yleensä kokoonnumme vieraitteni kanssa kotipöydän ympärille syömään. Kun vien heitä katsomaan Porvoota, suuntaamme hautausmaalle ja etenkin sen vanhalle puolelle. Se on graafikon silmään upea paikka. Käyn aina matkoillani hautausmailla. Omalaatuisuudessaan hienoin hautausmaa oli Ukrainan Lvivissä. Mutta joo, Porvoon hautausmaa on hieno!

Ihan siinä lähellä on toinen paikka, jossa käymme samalla kävelyllä: Porvoon vanha juna-asema. Aseman rakennuksissa, ränsistyneissä raiteissa ja vanhoissa vaunuissa on tunnelmaa ja romantiikkaa. Siinä iskee sama kaukokaipuu kuin merellä.

Kolmas paikka olisi Sikosaari, jossa on mukava luontopolku ja lintutorni.

Mitkä ovat kolme parasta ravintolaa, kahvilaa tai baaria Porvoossa?
Tämä on vaikein kysymys, koska en juuri koskaan käy baareissa, ravintoloissa tai kahviloissa. Kun liikun pyörällä, tykkään pysähtyä Söderby-Bodenin pikkukaupassa juomassa Lipton-teetä. Suosittelen pyöräilemään Söderbuhun, matka sinne on ihana!

Melontareissulla pysähdymme joskus Hamarin Seolle ostamaan jäätelöä. Se on jotenkin erityinen paikka.
Kolmas paikka, johon menemme pyörällä tai meloen, on Tirmon Saaristokeskuksen ravintola, josta haemme teetä ja lämmikettä.

Mikä on paras ilmainen kohde Porvoossa?
Jos ei ole pennin pyörylää mutta pyörä, suosittelen tutustumaan Porvoon lähiympäristöön. Porvoo on erilainen eri suuntiin lähtiessä. Kun polkee etelään, päätyy saaristoon ja Kråköön saarelle keskelle peltoja. Idässä tulee nopeasti vastaan Loviisa, toinen näkemisen arvoinen pikkukaupunki. Pohjoisessa on Askola ja Monninkylä – upeita paikkoja molemmat.

Voin lämpimästi suositella!

Mitä kolmea paikkaa suosittelisit shoppailijoille?
Porvoon Pyöräkeskus Raatihuoneenkadulla on paikka, jossa käyn fiksaamassa pyörääni. Rauhankadun Ompelimo Saila Haikkolassa korjautan vaatteitani. Paikka on minulle erittäin tärkeä!

Jos haluaa Suomi-design-tuotteita, suosittelen Jokikadulla sijaitsevaa Design Deliä. Se on lämminhenkinen kauppa, joka tukee pieniä tekijöitä. Siellä on ollut myynnissä meidänkin kirjojamme, mikä on aina toki mukava asia.

Porvoo on hyvällä tavalla pieni paikka, jossa voi tavata persoonallisia yksilöitä. Monet kaupat ovat kohtaamispaikkoja, joissa näkee tuttuja ja tutustuu uusiin ihmisiin. Me tapasimme puuseppämme hyllyjen välissä ruokakaupassa.
Porvoossa ihmiset ovat helposti lähestyttävissä.

Valitse näistä haluamasi: paras kulttuuritapahtuma / romanttisin paikka / paras urheilupaikka / hauskin lapsiperhekohde Porvoossa.
Menen taas kauas keskustasta, Äggskäriin. Se on Porvoon kaupungin ulkoilualue, osa Itä-Uudenmaan kaikille avoimia virkistyssaaria.

Saarella voi telttailla ja polttaa nuotiota. Melomme sinne usein puolisoni kanssa, ja siitä syntyy oma seikkailunsa. Ennen kaikkea paikka on romanttinen.