Siirry sisältöön

Anja Kortejärvi

Anja Kortejärvi on syntyperäinen porvoolainen. Hän pitää Vanhassa Porvoossa antiikkiliikettä ja kuvailee Porvoota omanlaiseksi, viehättäväksi pikkukaupungiksi.

“Meidän kaikkien piti päästä täältä pois”, Anja Kortejärvi nauraa. Hän syntyi ja kasvoi nuoruutensa Porvoossa, muutti nuorena aikuisena Helsinkiin mutta avioitui pian Porvoon lähistölle. ”En sen pidemmälle päässyt.”

Jo lapsena Kortejärvi kiersi Vanhan Porvoon putiikeissa ja sovitteli hattuja hattuliikkeissä. Vanha Porvoo merkitsi pienelle tytölle turvallisuutta. Nykyään Kortejärvi itse pitää liikettä Vanhassa Porvoossa ja kuvailee Porvoota kodikkaaksi, visuaalisesti kauniiksi, omanlaisekseen pikkukaupungiksi. ”Tämä on kuin pieni viehättävä kylä.”

Kortejärven Galleria Rahling -antiikkiliike toimii historiallisella paikalla Raatihuoneen torin laidalla, samassa rakennuksessa, jossa asui Venäjän tsaarin hurmannut Ulrika Möllersvärd 1800-luvulla. Tanssiaisissa Ullalta vahingossa pudonnut viuhka käynnisti skandaalin, joka vei 18-vuotiaan neidon hovineidoksi, keisarin rakastajattareksi ja muutamaksi tunniksi 58-vuotiaan kapteenin vaimoksi – kunnes hänet ryöstettiin häistä. Lue lisää.

Mikä on lempipaikkasi Porvoossa?
Saattaisin istahtaa Myllynkivipuistoon eli Linséninpuistoon. Siellä voi katsella mihin suuntaan vain ja näky on viehättävä: polveilevia rakennuksia, mukulakiviteitä ja jokimaisemaa. Suosittelen turisteille usein reittiä, joka alkaa Porvoon tuomiokirkolta, ohittaa Runoilijakodin ja laskeutuu kaunista Vuorikatua pitkin puistoon.

Yksi minun ja koirani Travisin, 8, suosikkikävelyreiteistä alkaa Kirkkotorilta, jatkuu mutkittelevan Kulmakujan kautta Itäiselle Pitkällekadulle, ohittaa Neitsytpolun – ja lopuksi tömähtää Koulukadun ja Puistokallion kautta takaisin Kirkkotorille. Reitillä käännytään aina vasemmalle, oli poliittinen kanta mikä vain!

Tällä kävelyreitin varrella on ihastuttavia rakennuksia ja pihapiirejä. Maisemat ovat aidointa Vanhaa Porvoota.

Mitkä ovat kolme parasta nähtävyyttä, johon viet vieraitasi?
Ihan ykköseksi nostaisin Porvoon tuomiokirkon ja sen tunnelmallisen pihapiirin, jolta avautuu jylhät näkymät.

Historiallinen Linnamäki on mukava paikka maisemineen, ja jos vieraani kestävät kiipeillä, kipuamme Näsin kivelle.

Meillähän on myös kultturelli vanha hautausmaa Näsinmäellä! Sinne on haudattu useita Porvoon ja Suomen kulttuurin ja historian merkkihenkilöitä, kuten Ville Vallgren, Eugen Schauman, J.L. Runeberg ja tämä kuuluisa Ulla, Ulrika Möllersvärd.

“Nykyisin Porvoossa on niin monta viehättävää kahvilaa ja ravintolaa, että yhtä on vaikea nostaa esiin”

Anja Kortejärvi

Mitkä ovat Porvoon kolme parasta ravintolaa, kahvilaa tai baaria?
Nykyisin Porvoossa on niin monta viehättävää kahvilaa ja ravintolaa, että yhtä on vaikea nostaa esiin. Kullakin paikalla on, meidän onneksemme, oma profiilinsa.

Itse käyn monessakin eri paikassa, mutta jos en pääse sisään koiran kanssa, en mene. Onneksi olemme tervetulleet lähes jokaiseen paikkaan.

Kahvin ja teen kanssa Porvoossa kannattaa tietysti nauttia Runebergin torttuja, joita saa useista eri kahviloista ympäri vuoden. Vanhan Porvoon ulkopuolelta suosittelisin tunnelmallista Café Cabriole -kahvilaa. Se toimii upeassa jugendtalossa torin laidalla.

Zum Beispiel on yksi suosikeistani, myös Fryysarinranta joen varrella on suosittelemisen arvoinen. Uusi kasvisravintola Ani’s Café on tunnelmallinen.

Voi, en voi mitenkään laittaa näitä järjestykseen! Yhdessä paikassa on paras terassi, toisessa historiallinen miljöö… Porvoossa on oikeasti hyvin viehättäviä paikkoja!

Mitkä ovat parhaita ilmaisia kohteita Porvoossa?
Edellisiin voisin lisätä, että suosittelisin myös yöpymistä Porvoossa yksin tai ystävättären tai puolison kanssa. Täällä on huikeita yöpaikkoja!

Jos mahdollista, kannattaa tulla Porvooseen sesongin ulkopuolella. Vaikka pyrimme kiireaikana saamaan ylimääräisiä käsipareja, pienten putiikkien ja kahviloiden seinät tulevat vastaan. Sesongin ulkopuolella kokemus on erilainen!

Mitä kolmea paikkaa suosittelisit shoppailijoille?
Aivan kuin ravintoloita ja kahviloita, meillä on täällä Porvoossa monia ihania kauppoja ja puoteja, joissa on laadukkaita tuotteita!

Lähettäisin mummit, vaarit, kummit, vanhemmat ja lapset suloiseen lelukauppa Riimikkoon.

1800-luvun talossa toimiva kultasepänliike Aurum on hieno paikka vanhoine kalusteineen ja uniikkikoruineen. Aurumissa myös korjataan vanhaa, ja olenkin usein käynyt siellä rikki menneiden korujen kanssa.

Brunberg on Porvoon ikioma makeistehdas, jonka myymälä toimii Vanhassa Porvoossa. Siellä kannattaa ehdottomasti käydä ostoksilla.

En tietenkään voi sanoa, mutta suosittelisin myös antiikkiliikettäni, sillä tämä on valtakunnan parhaita kattaukseen keskittyneitä liikkeitä. Se on totta! Liikkeessäni myydään kotimaista posliinia, vanhaa puhallettua lasia, design-esineitä ja maalauksia.

Valitse näistä haluamasi: paras kulttuuritapahtuma / romanttisin paikka / paras urheilupaikka / hauskin lapsiperhekohde Porvoossa.
Paras kulttuuritapahtuma… Taidetehtaan konsertit ovat laadukkaita ja monipuolisia, ja Taidetehdas miljöönä mielenkiintoinen.