Hoppa till innehåll

Erkko Vaniala

En lugn, vacker och civiliserad stad – så beskriver Erkko Vaniala, en systemexpert som älskar sport, sin hemstad. Välj bland hans favoritbesöksmål här

”Jag uppskattar min hemstad väldigt mycket”, säger Erkko Vaniala. ”Jag är en infödd Borgåbo och har aldrig velat flytta härifrån.”

Erkko beskriver Borgå som en lugn, vacker och civiliserad stad med underbar natur, vackra gamla byggnader, havet och ån.

Systemexperten som arbetar på Neste i Sköldvik tillbringar sin fritid i huvudsak med att idrotta. 

”Jag spelar fotboll, tennis, padel och innebandy i tävlingshuset. Jag känner inte till någon stad som skulle ha mycket bättre förutsättningar för att utöva dessa grenar!”

Vilken är din favoritplats i Borgå?

Emsalös udde. Den är en fantastisk vacker plats där man på något konstigt sätt alltid lugnar sig och blir på gott humör. Vid Emsalös udde möts den storslagna klippan och havet. Platsen har förmodligen sett i stort sett likadan ut i hundratals om inte tusentals år.

Jag återvänder dit om och om igen för att gå runt med hundarna, mina vänner och min sambo.

Vilka är de tre bästa sevärdheterna att ta dina gäster till?  

Jag bor på gränsen till Gamla Borgå, så jag går runt med nästan alla mina gäster i gamla stan. Men utöver den…  

På sommaren har Tirmo Skärgårdscenter en bra skärgårdsanda. Folk tillbringar sin fritid där och träffar varandra. Skärgårdscentret har en avslappnad stämning. På området finns en butik, restaurang, sandstrand och gästhamn.

På vägen stannar vi ofta vid Bjurböle sommartorg för att äta ett par plättar.

Borgå Rosteri Bar & Café är favoritstället när jag tar mina gäster för att sitta och prata och tillbringa tid. På sommaren kan man sitta på åpråmen eller på terrassen, på vintern har övervåningen en varm och stämningsfull känsla för att dricka exempelvis glögg.

Jag tar ofta mina gäster även till Svinö. Där kan man betrakta naturen och fåglarna och gå naturstigen. Svinö Boden säljer lokal fisk, bär och svamp och produkter som varierar enligt säsong. Om man har tur, kan man se får och kor på ön.

“Styr vägen mot Kokonudden och gå upp för de nya fina konditionstrapporna”

Erkko Vaniala

 Vilka är de tre bästa restaurangerna, kaféerna eller barerna i Borgå?

En av de bästa platserna skulle kunna vara Café Fanny vid Rådhustorget. Vi går dit med hundarna för att äta kakbitar eller något litet salt på sommaren.  

På Bistro Gustav som drivs i det gamla apoteks lokaler har jag alltid fått bra service och utsökt mat i fransk stil. Gustav har en elegant, varm och vacker inredning.

Om man vill gå och tillbringa kvällen någonstans är Kliffa & Klubi en av de bästa cocktailbarerna i Finland. Platsen är inredd i industriell stil och det finns också en nattklubb i lokalerna.

Vilket är det bästa gratis besöksmålet i Borgå?

Det lönar sig att styra vägen mot Kokonudden och gå upp för de nya fina konditionstrapporna. Från toppen av backen kan du se hela Borgå stad med sin belysning.

Om det finns barn med, eller en djurvän som jag, skulle jag gå längs Strandgatan till Ruskis fågeltorn för att se skotsk höglandsboskap. De ser häftiga ut! Man går längs spångar till fågeltornet där man kan skåda fåglar och titta på andra djur.

Vilka tre platser skulle du rekommendera åt shoppare? 

Om man är en sötsaksvän skulle jag rekommendera Lilla Chokladfabriken eller Petris Chocolate Room. Från båda får man handgjord choklad.

Inredningsvänner skulle jag leda till Sasu’s Playhouse. Om man inte hittar något till sitt eget hem måste man ha en ganska intressant stil…

Den tredje, hmm. Det här är svårare. Nå, jag måste säga Kråkö bryggeri. Det ligger i den gamla skolan 15 km från centrum, på Kråkö. På bryggeriet får man bra hantverksöl.

Välj bland dessa: det bästa kulturevenemanget/den mest romantiska platsen/den bästa idrottsplatsen/den roligaste familjedestinationen i Borgå.

Konditionstrapporna! Jag försvarar dem också här. Konditionstrapporna har snabbt blivit ett nytt landmärke för Borgå. Genom att gå upp för dem får man galet bra motion. Trapporna är lämpliga för alla åldrar och utseenden, och det är en gratis plats där man förutom att klättra kan titta på Borgå från ett annat perspektiv.