Hoppa till innehåll

Christoffer Leka

Christoffer Leka, äventyrsresenär, serietidningsutgivare, grafisk formgivare och lärare, gillar särskilt platser i Borgå där man kan cykla och paddla

”Borgås styrka är att när klockan slår fem, blir gatorna tomma och staden tystnar. Det betyder att det inte finns några distraktioner runtomkring som hindrar kreativa idéer från att flöda.”

Christoffer Leka flyttade till Borgå 1994. ”Min mamma anmälde mig till att studera här.”

För den unge Helsingforspojken var Borgå en liten fiskeby där han inte skulle stanna kvar. Nu bor Christoffer i staden för sitt tredje årtionde. ”Så småningom vann Borgå.”

Christoffer är en grafiker och äventyrsresenär som har cyklat till bland annat Ishavet, Medelhavet, Vita havet och Svarta havet. I Borgå tycker han om att man kan röra sig mångsidigt med cykel och kajak.

Vilken är din favoritplats i Borgå?

Det finns många av dem, och de är starkt relaterade till utomhusaktiviteter. Jag skulle säga Varlaxudden på Emsalö.

Jag visste redan som ung att jag inte skulle kunna bo på ett ställe som inte är nära havet. Jag har tillbringat tid i skärgården sedan barndomen, seglat och också bott i Helsingfors nära vattnet.  

Varlaxudden är ett fönster till havet. Den är en plats där man inte kan vara oberörd.

En annan plats jag skulle kunna nämna är skutan Alexandra i Vålax. Alltid när vi cyklar förbi tittar jag på i vilket skick Alexandra är. 

Vilka är de tre bästa sevärdheterna att ta dina gäster till? 

Vanligtvis samlas vi med gästerna runt bordet hemma för att äta. När jag tar dem för att se Borgå går vi till begravningsplatsen och särskilt till den gamla sidan. Ur en grafikers ögon är det en vacker plats. På mina resor besöker jag alltid begravningsplatser. Med sin säregenhet var begravningsplatsen i Lviv i Ukraina den finaste. Men jo, Borgås begravningsplats är fin!

Helt nära den finns en annan plats som vi besöker under samma promenad: Den gamla järnvägsstationen i Borgå. Stationens byggnader, de förfallna spåren och de gamla vagnarna har stämning och romantik. Där drabbas man av samma reslust som när man är på sjön.

Den tredje platsen skulle vara Svinö som har en trevlig naturstig och ett fågeltorn.

“Varlaxudden är ett fönster till havet. Den är en plats där man inte kan vara oberörd”

 Vilka är de tre bästa restaurangerna, kaféerna eller barerna i Borgå?

Detta är den svåraste frågan eftersom jag nästan aldrig besöker barer, restauranger eller kaféer. När jag cyklar stannar jag gärna till i den lilla butiken i Söderby-Boden för att dricka Lipton-te. Jag rekommenderar att cykla till Söderby, vägen dit är underbar!

På paddlingsturer stannar vi ibland vid Hammars Seo för att köpa glass. Den är på något sätt en speciell plats.

Den tredje platsen vi cyklar eller paddlar till är restaurangen på Tirmo Skärgårdscenter, där vi hämtar te och något värmande.

Vilket är det bästa gratis besöksmålet i Borgå?

Om man inte har ett enda penni att spendera men en cykel, rekommenderar jag att utforska näromgivningen i Borgå. Borgå är annorlunda när man åker åt olika håll. När man cyklar söderut hamnar man i skärgården och på Kråkön bland åkrar. I öster möter man snabbt Lovisa, en annan sevärd liten stad. I norr ligger Askola och Monby – vackra platser båda två.

Jag rekommenderar dessa varmt!

Vilka tre platser skulle du rekommendera åt shoppare?

Borgå Cykelcenter på Rådhusgatan är en plats jag besöker för att fixa min cykel. På syateljén Ompelimo Saila Haikkola på Fredsgatan får jag mina kläder reparerade. Platsen är mycket viktig för mig!

Om man vill ha finländska designprodukter rekommenderar jag Design Deli som ligger på Ågatan. Det är en varmhjärtad butik som stöder små tillverkare. Våra böcker har varit till salu där också, vilket alltid förstås är trevligt.

Borgå ett litet ställe på ett bra sätt, där man kan träffa personliga individer. Många butiker är mötesplatser där man ser bekanta och lär känna nya människor. Vi träffade vår snickare mellan hyllorna i matbutiken.

I Borgå är människorna lättillgängliga.

Välj bland dessa: det bästa kulturevenemanget/den mest romantiska platsen/den bästa idrottsplatsen/den roligaste familjedestinationen i Borgå.

Jag åker långt från centrum igen, till Äggskär. Det är Borgå stads friluftsområde, en del av friluftsöarna i Östra Nyland som är öppet för alla.

På ön kan man tälta och tända en lägereld. Vi paddlar ofta dit med min partner och det blir ett äventyr i sig. Framför allt är platsen romantisk.