Hoppa till innehåll

Antti Ansas

Antti Ansas, trebarnspappa, företagare och arrangör av evenemangen under Borgå Jazz har bott runtom i världen, men hittade inte ett bättre ställe för sina barn att växa upp på än i Borgå. Läs var man hittar hans favoritplatser i Borgå.

Antti är född och uppvuxen i Borgå, men flyttade ut i världen som tonåring till följd av sin fars karriär. Efter England, Saudiarabien, Åbo, Spanien, Helsingfors och Hongkong tog arbetet mig tillbaka till min hemstad. ”Här är det bra att bygga ett familjeliv. Borgå är en barnvänlig stad med naturen och skärgården i närheten, och ändå en kort väg till Helsingfors och flygplatsen. Här finns allt som vår familj behöver.”

För ungefär åtta år sedan började Antti arrangera evenemangen under Borgå Jazz Festival och Club. ”Jag ville återuppliva kulturscenen i Borgå, som hade förfallit.” Idag uppträder jazzmusiker i världsklass och blivande stjärnor i Borgå nästan varje månad. Utöver detta har Antti grundat flera företag och investerat i start-up företag. Han hittar inspiration i de gemenskapliga CoSpace arbetsutrymmena.

Vilken är din favoritplats i Borgå?

Kulturlokalen Gamla 123 som byggts i den gamla biografen! Det är en tydligt annorlunda, färgstark och mycket inspirerande miljö i centrum av Borgå.

På Gamla 123:s Aatos Café kan man gå på kaffe eller äta en hälsosam och god frukost eller lunch. Aatos Café är också ett bra ställe att arbeta på distans och träffa olika människor. Jag rekommenderar platsen!

I lokalens salar ordnas uppiggande program som föreläsningar, yoga, kulturkonst, musikevenemang och teater. 

Dagtid ger platsen en helt annan upplevelse än på kvällarna.

Personligen besöker jag Gamla 123 alltid när det är möjligt. Platsen ger en kontrast till att sitta på kontoret – vilket jag har gjort i 20 år. På Gamla 123 träffar jag folk från olika branscher, vilket är inspirerande och terapeutiskt.

Vilka är de tre bästa sevärdheterna att ta dina gäster till? 

Gamla Borgå är ett lätt ställe. Det representerar Borgås historia och har flera bra restauranger i sina gränder. 

Jag tar också mina gäster till Borgå skärgård på somrarna, antingen med båt eller bil. Borgå skärgård är en ovanligt vacker miljö som består av små öar. Det finns inte många motsvarande helheter i världen.

Självklart besöker vi även godisfabriken Brunbergs fabriksbutik med våra gäster! Det är kul att se hur alla blir begeistrade över det här stället. Brunbergs fabriksbutik väcker något hos människor.

Vilka är de tre bästa restaurangerna, kaféerna eller barerna i Borgå?

Zum Beispiel är en av mina favoritlunchställen. Det finns alltid utsökt och varierad mat och bra service och mervärdet är att de flesta råvarorna är lokalt och ekologiskt producerade.

Min andra favoritplats är Khukuri, där man får riktigt god nepalesisk mat. Även om jag har ätit nepalesiskt i många olika städer och restauranger, har det ingenstans varit så god mat som på Khukuri. Restaurangen satsar på grundlig matlagning, allt görs från början själv.

Som tredje skulle jag välja puben Old Town där man kan uppleva en äkta pubkultur. Många olika slags människor går på Old Town ensam eller med vänner, dricker öl och kanske pratar om aktuella saker. Ibland har puben levande musik och ordnar pubquiz. Man kan också gå till Old Town med vänner för att titta på sport. 

Pubar har alltid varit en plats för mig att lära känna andan i staden och dess historier. Old Town har en äkta gemenskaplig och internationell atmosfär, och där får man Guinness från kranen!

Idag har vi även en Michelinrestaurang VÅR i staden om man vill satsa lite mer på restaurangupplevelsen.

“Gamla 123 är en tydligt annorlunda, färgstark och mycket inspirerande miljö”

Antti Ansas

Vilka är de bästa gratis destinationerna i Borgå?

Man kan gå i gamla Borgå och på Borgbacken gratis. Om man lägger några euro på att hyra en cykel kostar resten av upplevelsen ingenting. Jag rekommenderar att man cyklar till Haiko via Telegrafberget, ett stråk som går längs Kokonstranden. Där ser man parker, skogar och också en bit av skärgården.

Det är en vacker utsikt från Telegrafberget och det finns fina stigar i området.

Om man är intresserad av konst finns det konstutställningar av mycket hög kvalitet i Borgå, varav några är helt gratis och vissa kostar några euro. Många stora förmågor inom konstbranschen har berömt de högkvalitativa verken i Borgås utställningar. 

En gång tog jag en brittisk vän för att titta på ett spel av ett lokalt rugbylag. Hen blev verkligen tagen när hen fick se ett finländskt lags taktik och spel. Det kostar inte heller något och är en rolig upplevelse även för finländare.

Vilka tre platser skulle du rekommendera åt shoppare?

Leksaksbutiken Riimikko är en upplevelse redan i sig. Det finns inte många sådana traditionella leksaksbutiker som Riimikko i världen! Jag besöker ofta butiken med min familj och mina gäster. Platsen är idyllisk, mysig och tar även en vuxen med till lekens värld.

Jag känner att K-Citymarket också är värd en rekommendation. Där hittar man allt man behöver till vardags. K-Citymarket är inte vacker på utsidan, men där finns lokala kvalitetsprodukter och ett bättre urval av ekologisk mat än i många större butiker.

När jag är utomlands tycker jag själv om att gå till lokala matbutiker och förundra mig över urvalet.

Cykling har länge varit en stark gren i Borgå, och det återspeglas i cykelbutikerna och deras servicenivå. Om du drömmer om en ny cykel eller vill fixa din gamla cykel rekommenderar jag till exempel Bicicletta Lindberg. Och om man har en bra cykel, finns det gator, skogsstigar och också backar för downhill-cykling i Borgå…

Välj bland dessa: det bästa kulturevenemanget/den mest romantiska platsen/den bästa idrottsplatsen/den roligaste familjedestinationen/den bästa picknickplatsen eller naturdestinationen i Borgå.

Borgbacken! Det är den mest romantiska platsen, den bästa picknickplatsen och den bästa naturdestinationen, dit många går till och med för att träna. Den passar alltså in i flera kategorier. Ja, och den är också en fin plats för pulkåkning.

Borgbacken har trevliga stigar och bänkar. Man kan till och med sitta på samma plats där Albert Edelfelt målade sin berömda målning med Borgå som motiv.

Borgbacken är också den plats där jag gick på min första dejt med min partner.