Hoppa till innehåll

Anja Kortejärvi

Anja Kortejärvi är född och bosatt i Borgå. Hon driver en antikaffär i Gamla Borgå och beskriver Borgå som en unik, charmig liten stad.

”Vi skulle alla bort härifrån”, skrattar Anja Kortejärvi. Hon är född och uppvuxen i Borgå, flyttade till Helsingfors som ung vuxen men gifte sig snart nära Borgå. ”Jag kom inte längre än så.”

Redan som barn gick Kortejärvi runt i butikerna i Gamla Borgå och provade hattar i hattbutiker. Gamla Borgå betydde trygghet för den lilla flickan. Idag driver Kortejärvi själv en butik i Gamla Borgå och beskriver Borgå som en mysig, visuellt vacker, unik liten stad. ”Staden är som en liten pittoresk by.” 

Kortejärvis antikbutik Galleria Rahling finns på ett historiskt läge vid Rådhustorget, i samma byggnad där Ulrika Möllersvärd, som charmade den ryska tsaren, bodde på 1800-talet. Ulla tappade i misstag en solfjäder på lantdagsbalen, vilket satte igång en skandal som gjorde att den 18-åriga fröken blev hovdam, kejsarens älskarinna och fru till den 58-åriga kaptenen för några timmar – tills hon rövades bort från bröllopet. Läs mer. (https://www.borga.fi/historien-om-ulla)

Vilken är din favoritplats i Borgå?

Jag kanske skulle sätta mig i Kvarnstensparken, dvs. Linséns park. Där kan man se åt alla håll och utsikten är förtjusande: byggnader i sicksack, kullerstenar och ålandskap. Jag rekommenderar ofta turister att ta stråket som börjar från Borgå domkyrka, passerar Diktarhemmet och går ner längs den vackra Berggatan till parken.

En av mina och min hund Travis, 8, favoritpromenadleder börjar vid Kyrkotorget, fortsätter genom den slingrande Hörngränden till Östra Långgatan, passerar Jungfrustigen – och landar till slut igen vid Kyrkotorget via Parkbacken och Skolgränden. Stråket svänger alltid till vänster, oavsett politisk ståndpunkt!

Det finns förtjusande byggnader och gårdar längs detta promenadstråk. Omgivningen är mest autentisk i Gamla Borgå.

Vilka är de tre bästa sevärdheterna att ta dina gäster till? 

Jag skulle lyfta Borgå domkyrka med den storslagna utsikten som öppnar sig från innergården till nummer ett.

Den historiska Borgbacken är en trevlig plats med sitt landskap, och om mina gäster tål klättring klättrar vi upp på Näse stenen.

Vi har också en gammal kulturell begravningsplats på Näsebacken! Flera framstående personer i Borgås och Finlands kultur och historia ligger begravda där, såsom Ville Vallgren, Eugen Schauman, J.L. Runeberg och denna berömda Ulla, Ulrika Möllersvärd.

“Nuförtiden finns det så många charmiga kaféer och restauranger i Borgå att det är svårt att lyfta fram ett ställe”

Anja Kortejärvi

Vilka är de tre bästa restaurangerna, kaféerna eller barerna i Borgå?

Nuförtiden finns det så många charmiga kaféer och restauranger i Borgå att det är svårt att lyfta fram ett ställe. Varje plats har som tur är för oss sin egen profil.

Själv besöker jag många olika platser, men om jag inte får komma in med hunden går jag inte. Lyckligtvis är vi välkomna till nästan alla platser.

Med kaffet eller teet i Borgå bör man naturligtvis avnjuta Runebergstårtor, som fås från flera olika kaféer året om. Utanför Gamla Borgå skulle jag rekommendera det stämningsfulla Café Cabriole. Det ligger i ett magnifikt jugendhus vid torget.

Zum Beispiel är en av mina favoriter, och Fryysarinranta vid ån är också värd att rekommendera. Den nya vegetariska restaurangen Ani’s Café är stämningsfull.

Åh, jag kan omöjligt rangordna dessa! På ett ställe finns den bästa terrassen, på ett annat en historisk miljö… Borgå har verkligen många charmiga platser!

Vilka är de bästa gratis destinationerna i Borgå?

Jag nämnde dem redan.

Till de tidigare kan jag lägga till att jag också skulle rekommendera att övernatta i Borgå, antingen ensam eller med en vän eller partner. Här finns fantastiska ställen att övernatta på! 

Om möjligt lönar det sig att komma till Borgå utanför säsongen. Även om vi försöker att få några extra par händer under säsongen, kommer väggarna i små butiker och kaféer emot. Utanför säsongen är upplevelsen annorlunda!

Vilka tre platser skulle du rekommendera åt shoppare?

Precis som restauranger och kaféer har vi många underbara affärer och bodar här i Borgå med kvalitetsprodukter!

Jag skulle skicka mor- och farföräldrar, faddrar, föräldrar och barn till leksaksbutiken Riimikko.

Guldsmedsaffären Aurum som ligger i ett hus från 1800-talet är en fantastisk plats med gamla möbler och unika smycken. Aurum reparerar också gammalt, och jag har ofta varit där med trasiga smycken.

Brunberg är Borgås alldeles egna sötsaksfabrik med butik i Gamla Borgå. Det lönar sig definitivt att handla där.

Naturligtvis kan jag inte säga detta, men jag skulle också rekommendera min antikaffär, eftersom den är en av de bästa affärerna i landet som fokuserar på dukning. Det är sant! Min affär säljer inhemskt porslin, gammalt blåst glas, designföremål och målningar.

Välj bland dessa: det bästa kulturevenemanget/den mest romantiska platsen/den bästa idrottsplatsen/den roligaste familjedestinationen i Borgå.

Det bästa kulturevenemanget… Konstfabrikens konserter är av hög kvalitet och mångsidiga, och Konstfabriken som miljö är intressant.