Siirry sisältöön
Albert Edelfelt Kesäilta Haikon selällä 1899

Tove Janssonin ja Albert Edelfeltin yhteisnäyttely Villa Albertissa, Haikkoossa, Porvoossa

Kesällä 2024 vietetään Albert Edelfeltin syntymän 170-vuotisjuhlaa. Juhlavuoden kunniaksi Edelfeltin näyttelyvieraana on Tove Jansson. Sekä Janssonille että Edelfeltille saaristo oli ehtymätön inspiraation lähde.

Albert Edelfeltille saaristo oli ehtymätön aiheiden lähde. Edelfeltin syntymän 170-vuotis juhlavuoden kunniaksi Villa Albertin näyttelyvieraaksi saapuu Porvoon saariston toinen suuri taiteilija ja meren luotojen kuvaaja, kuvataiteilija Tove Jansson. Myös suomalaisten rakastama Tove viettää juhlavuotta, sillä hänen syntymästään tulee vuonna 2024 kuluneeksi 110 vuotta.

Kesän näyttelyiden teemana on “Saariston piilotettu paratiisi”. Villa Albertissa juhlitaan juhlavuotta näyttelyillä, jotka ilmentävät taiteilijoiden suhdetta luontoon ja saaristoon. 

Tove Janssonin ja Albert Edelfeltin teokset ovat esillä Villa Albertissa 7.5.-29.9.2024. Tove Janssonin 15 teosta tulevat Moomin Characters Oy Ltd:n sekä perheen yksityiskokoelmista. Albert Edelfeltin esillä olevat 7 alkuperäisteosta ovat Albert Edelfeltin säätiö sr:n kokoelmasta sekä yksityiskokoelmista. Lisäksi ateljeen pysyväisnäyttelyssä on esillä taiteilijan heliogravyyreja, valokuvia ja taiteilijalle kuulunutta esineistöä.

Tove Jansson Rantahaltija, 1960, ©Tove Jansson Estate
Tove Jansson Rantahaltija, 1960, ©Tove Jansson Estate

Ensimmäisessä kesänäyttelyssä 7.5.-4.8. Janssonin ja Edelfeltin teoksia täydentävät saaristoaiheiset teokset Carolina von Schantzilta ja Netta Tiitiseltä. Toisessa kesänäyttelyssä Jansson ja Edelfelt saavat seurakseen taiteilija Lennart Segerstrålen sekä Terttu Schroderus-Gustafssonin, joka asuu Porvoon saaristossa. Molemmat taiteilijat ovat saaneet inspiraationsa saaristosta. Näyttely on avoinna 29.9. asti.

Kesäohjelmaan kuuluu myös luentoja Albert Edelfeltistä ja Tove Janssonista sekä konsertteja. 

Lisätietoja: Hanna Kaarina Syrjäläinen, Albert Edelfeltin säätiö sr, 040 55 29 083 tai albert-edelfeltin.saatio@pp.inet.fi