Hoppa till innehåll
Two tourists in Old Porvoo

Vanliga frågor

Dessa frågor hör vi ofta. Hoppas du har nytta av denna lista under ditt besök till Borgå!

Vi anlände med bil till Borgå. Var får man parkera gratis?

Vid kyrkotorget finns avgiftsfria tidsbelagda parkeringsområden. I Empire-stadsdelen söder om Aleksandersgatan finns också gratis parkeringsområden.

Under vintermånaderna kan man parkera nära gamla bron. Under sommartiden är området reserverat till bussar.

Parkeringen kostar i allmänhet 2 €/h i centrumorådet från mån-fre kl. 8–18 och lör 8–15.

Var kan jag lämna mina resgods?

Flea hotell erbjuder utrymme för bagage.

Jag besöker Borgå i några timmars tid. Vad kan jag göra under mitt besök?

Shoppa, bekanta dig med Gamla Borgå och njut av stadens atmosfär. Romantiska övernattningsställen, intressanta restauranger, små affärer och många sevärdeheter bidrar till den perfekta minisemestern. Kom ensam, på tumis eller med en större grupp. Det finns någonting för alla i Borgå!

Jag skulle vilja prova på Borgådelikatesser! Vad rekommenderas?

För läckergommar är Borgå en veritabel dröm och ordet om klassen på stadens restaurang- och caféutbud har spritts långa vägar. I de lokala köken skapas traditionella finska, skandinaviska och internationella smakupplevelser, åtföljda av noggrant utvalda viner och öl. Många restauranger fäster särskild vikt vid lokalproducerade råvaror och ekologi, vilket utgör en del av njutningen. Runebergstårta kan köpas på flera cafén året om.

I 150 år har Brunberg tillverkat delikata sötsaker av hög kvalitet i Borgå. Dofterna av färsk lakrits och aromatisk choklad har spriditsig ut till stadens garor och gränder.

Hur sent håller butiker och restauranger öppet?

I gamla stan i Borgå håller butiker i allmänhet öppet vardagar från 10–17 och veckoslut från 10–16.

Restauranger stänger ofta 22 och nattklubbar håller senare öppet.

Kolla öppethållningstider på förhand.

Var finner jag kartor och broschyrer?

Borgå stadskartan hittas i de svarta ställningar runtom Borgå. I kartan syns restauranger, cafén, hotell och butiker. Broschyrer delas också ut i olika restauranger, gallerier och sevärdheter.

Var finner jag allmänna toaletter?

Det finns flera allmänna toaletter runtom Borgå. Vissa kostar och andra är avgiftsfria.

Hur kan jag uppleva den vackra skärgården i Borgå?

Vid åmynningen är havet grund, susande säv, ett internationellt viktigt fågelreservat och en nationalstadspark. Detta följs av skogsbevuxna öar, där människor lever och bor. Längst ut i havsbandet finns horisonten och klippiga skär. Sådana som Tove Jansson bosatte sig på för flera månader varje år.

Var är Borgås Alko?

Det finns tre Alko-affärer i Borgå. I Näses S-market (Aleksandersbågen 1), i Östermalm K-market (Montörsvägen 1) och i Gamla Borgå, Mellangatan 1.

Att anlända till Borgå?

Det är lätt att kommat till Borgå från alla håll tack vare ypperliga trafikförbindelser. Ta dig till Borgå med bil, buss eller varför inte med båten längs ån!