Hoppa till innehåll

Motoristernas Borgå

Cruising, stämning och upplevelser

Borgå är omgiven av vackra landsvägar som lockar många hobbyförare och motorcyklister från alla riktningar. Körglädje tillhandahålls av lämpligt slingrande vägar som skär genom pittoreska landsbygdslandskap, och betande kor, hästar eller får kan ses på fälten. Om du kommer från Sibbo riktning lönar det sig att välja den så kallade Gamla Kungsvägen. Namnet kungsvägen baserar sig på den historiska och kungliga postvägsroll då den förenade Sveriges stormakts västra och östra regioner till varandra. När du cruisar mot Borgå centrum så drags du ofrånkomligen till de mysiga caféerna och restaurangerna vid åstranden och många bilister och motorcyklister stannar också på Ågatan för att njuta av förfriskningar och den avspända stämningen på terasserna. För fine dining entusiaster lönar det sig att reservera bord på restaurang Vår som nyligen belönades med Michelin stjärna. De som kör emot Emsalö kan i sin tur stanna och känna havs och skärgårdsstämning och beställa en rejäl portion av korv och fransk potatis vid Emsalö Gulf. För de som söker smakupplevelser och läckra fisk och köttdelikatesser för att ta med sig hem lönar det sig att besöka Borgå Fiskhus, Tjusterby Köttrökeri eller Bosgård ekologiska gård.

Efterrättssköp kan göras på Brunberg och tillfredsställa sin sötsug med Borgå mått av underbara kyssar, tryffel, Alkukarameller eller lakrits. Har du redan smakat på fylld lakrits, de senaste nyheterna?

Borgå har en stark bilkultur och den vårdas bland annat av den lokala Custom Car Club Porvoo, vars förkortning CCCP en gång fick många att le på läpparna. Custom Car Club Porvoo är en av Finlands äldsta bilhobbyklubbar. I Kungsporten i Borgå arrangeras sista lördag varje månad en cruising kväll som samlar likasinnade bilentusiaster för att komma ikapp och beundra varandras ”dollargrin” och glänsande krom. För vänner av modernare bilar rekommenderas besök till Speedhooked Garage showroom, som är öppen på vardagar må-fr 9.00 – 16.00.

Borgå erbjuder motorister saker att se och göra under en längre tid, så för de som övernattar finns ett brett utbud av erbjudanden bland annat från Hotel Haiko Spas romantiska herrgårdsmiljö till en mer rustik bed&breakfast inkvartering i Gamla Borgå Old Town B&B Ida-Maria. Vad sägs om att besöka Borgå i år för att uppleva dess unika atmosfär och charm…

Michelin_Green-Star

Restaurang VÅR

Bosgårds BBQ-restaurang

Hotell Haiko Gård & Spa

Hunden i bilden heter Shelby, vars namn bilentusiaster också känner igen från deras egen hobby.

Bilderna: Visit Porvoo