Hoppa till innehåll

Borgå för kulturälskare

Borgå bjuder på högklassiga kulturupplveelser. Är du intresserad av muséer och gallerier eller utforskar du hellre kullerstensbelagda gator i gamla stan?

1. Borgå domkyrka

Domkyrkan är tillägnad Jesu moder Maria. Kyrkan fick sin slutgiltiga utformning i slutet av 1400-talet. Högmässa på finska på söndagar kl. 10 och på svenska kl. 12. Kyrkan har plats för 750 personer och kan bokas för dop, vigsel och begravning via pastorskansliet.

2. Borgå Konsthall

I Konsthallen visas inhemsk nutidskonst. Både solo- och grupputställningar arrangeras, och utställningarna byts en gång per månad.

Förutom de varierande utställningarna finns konstverk från Yrjö A. Jänttis konstsamling, Galleri Fikka och artoteket Konsta i Konsthallen. Konst- och designprodukter säljs också i Konsthallens shop.

Mindre konserter, dans- och teaterföreställningar samt seminarier arrangeras också i utrymmet. Konsthallen kan också hyras för privata tillställningar.

Det är alltid fritt inträde till Konsthallen. Konstfabriken, 2. våningen

3. Galleri Gamla Kaplansgården

Upplev konstutställningar och fin atmosfär mitt i gamla stan vid Rådhustorget. Kom och bekanta dig med bildkonst och njut av den gamla byggnadens unika stämning. Borgå stads kulturtjänster ansvarar för utställningsverksamheten.

Fritt inträde

4. J. L. Runebergs hem

Välkommen till J. L. Runebergs hem, Finlands äldsta hemmuseum!

Kom och njut av en autentisk 1860-tals miljö i Johan Ludvig Runebergs och hans hustru Fredrikas författarhem. Deras möbler, konstverk, kärl och krukväxter bidrar till den unika stämningen i museet.

På sommaren kan du också njuta av den fint iståndsatta trädgården.

5. Borgå museum

I detta hus från 1763 kan du stifta bekantskap med en förmögen Borgåköpmans hem och livet i huset i slutet av 1700-talet. Alternerande utställningar på bottenvåningen. Museibutik.