Hoppa till innehåll

Alena Müller

Alena Müller är en tysk utbytesstudent som tycker att Borgå är en söt liten stad tillräckligt nära Helsingfors. Enligt henne är det bästa med Borgå naturen, havet och sjöarna.

Alena Müller som studerar internationell affärsverksamhet, tillbringade sex månader i Borgå som utbytesstudent på Haaga-Helia. Studeranden från södra Tyskland var imponerad av Borgås söthet, lilla storlek, historia och natur. 

”Borgås natur är verkligen underbar! Havet, sjöarna och träden är väldigt nära, och det är inte långt till Helsingfors om du vill åka på en stadshelg.”

Vilken är din favoritplats i Borgå?

Tjärträsk simstrand. Jag älskar sjön och att simma där! Den är också ett fantastiskt naturområde där du kan koppla av med vänner och hoppa från hopptornet. 

Vi besökte Tjärträsk två eller tre gånger på sommaren när det var varmt och soligt. Om det fanns en bastu vid Tjärträsk skulle jag åka dit varje dag! Jag skulle simma och njuta av naturen och inte tänka på något.

Vilka tycker du är de tre bästa sevärdheterna i Borgå?

Gamla Borgå med sina rödmyllade byggnader är ett MUST. Där måste man definitivt göra ett stopp på Café Fanny för att äta kanelbullar.

Eftersom Borgå har en underbar natur väljer jag Svinö som den tredje sevärdheten, som kan nås genom att gå längs ån.

Vilka är de tre bästa restaurangerna, kaféerna eller barerna i Borgå?

Det nyss nämnda Café Fanny som finns i en gammal historisk byggnad och där det absolut lönar sig att äta kanelbullar eller Runebergstårtor. Där skulle jag kunna tillbringa hela dagen!

Middagen skulle jag äta på Rafael´s Steakhouse´. Restaurangen ligger vid Borgå torget, och allt jag har ätit där har varit bra. Eller så skulle jag gå till Trattoria Il-Duetto, där man får italiensk pizza till ett rimligt pris.

På sommaren är restaurangfartyget Glückauf ett fint ställe, tyvärr är det inte öppet året runt. 

“Borgås natur är verkligen underbar! Havet, sjöarna och träden är väldigt nära”

Alena Müller

Vilket är det bästa gratis besöksmålet i Borgå?

Jag skulle rekommendera att gå ut i naturen. För mig är skogen en viktig plats att återhämta mig efter att jag studerat mycket. Om årstiden är rätt hittar man gott om blåbär i skogen!

Vilka tre platser skulle du rekommendera åt shoppare?

Jag skulle rekommendera att fönstershoppa i gamla stan. Där finns underbara inredningsbutiker och den söta leksaksbutiken Riimikko. 

Det finns också många second hand butiker i Gamla Borgå och dess utkanter, till exempel Niin Mua, Bohemia och Doris & Dukes.

Till chokladvänner rekommenderar jag Brunberg!

Välj bland dessa: det bästa kulturevenemanget/den mest romantiska platsen/den bästa idrottsplatsen/den roligaste familjedestinationen i Borgå.

Den gamla järnvägsstationen är också värd att nämna, en cool plats! Den är övergiven och på något sätt hemlig, en underbar plats att upptäcka. 

Där får man också fantastiska foton!