Hoppa till innehåll

Annika Weckman

Redan som barn bestämde Annika Weckman att hon en dag skulle flytta permanent till Pellinge skärgård. Nu bor hon på ön året om och ångrar inte sitt beslut. Dessa är hennes favoritplatser.

”Jag önskar att jag alltid kunde bo här”, tänkte Annika Weckman som barn på sommarstället i Pellinge. Som vuxen kunde Annika äntligen förverkliga sin dröm. ”Det här var en lösning som kom från mitt hjärta. Mina rötter finns här.” I Pellinge bor hon vid havet och mitt i skogen. ”Jag får leva enligt årstiderna. Det är oerhört viktigt för mig.”

Vilken är din favoritplats i Borgå?

Jag älskar att tillbringa tid i naturen, särskilt på höga klippor.

Men om jag måste välja en plats, en sådan dit det också är lätt att hänvisa andra, skulle det vara Söderby. Söderby är en liten idyllisk by där man kan träffa andra och se kulturen som skapats av Pellingeborna i årtionden, liksom åkrar, ängar, grusvägar, djur och människor. I Söderby kan alla – även de som kommer från annat håll – känna sig välkomna.

Vilka är de tre bästa sevärdheterna att ta dina gäster till?  

Jag vill visa mina gäster kulturen i Pellinge från många olika vinklar. Jag tar dem till Pellinge sommartorg, där man kan köpa lokala delikatesser, färsk fisk och hantverk från små röda stugor i trä. Vi går på en promenad längs en skogsstig eller små vägar och såklart ror vi på havet.

“Jag skulle rekommendera att packa termoskannan i ryggsäcken och åka på en picknick”

Vilka är de tre bästa restaurangerna, kaféerna eller barerna i Borgå?

Bosgård är en fantastisk plats! Det är en ekologisk bondgård där man kan få kvalitetsmat – men där kan man också tillbringa fast hela dagen med att gå på naturstigar och titta på husdjur. Bosgård har också en gårdsbutik. Platsen passar alla.

Söderbys Byadagar är en unik upplevelse som bara kan upplevas en gång om året. Och varje år är upplevelsen annorlunda! Man ordnar en kaktävling under evenemanget, och besökarna kan smaka kakorna som deltar i tävlingen i popup-kaféet och rösta på sin favorit. Stämningen är hemtrevlig och idyllisk! Det lönar sig att delta i evenemanget just for fun.

Mitt tredje val är Strandhagen Bed & Breakfast, även om det inte är en restaurang. Jag rekommenderar det till alla som vill övernatta i Borgå och uppleva något unikt. Strandhagen har så mycket skönhet, stämning och vänlighet. En nattgäst får under en eller flera dagar vara en del av den traditionella finländska landsbygdskulturen och träffa andra resenärer under samma tak vid kvällsteet eller vid det kärleksfullt dukade frukostbordet. Det är en helt underbar plats!

Vilka är de bästa gratis destinationerna i Borgå?

Det finns så många underbara naturdestinationer i Borgå, till exempel Stensböles skogar. Jag skulle rekommendera att packa termoskannan i ryggsäcken och åka på en picknick.

Vilka tre platser skulle du rekommendera åt shoppare?

Jag skulle återigen nämna Pellinge torg, där man kan uppleva skärgårdsatmosfären och köpa lokala produkter.

Skärgårdsbutiken Söderby-Boden har en annorlunda atmosfär. Där kan du gå på kaffe och köpa basmatvaror, men också göra överraskande fynd! En gång hade den Moomin shop-kläder i en vecka, och snart gick många av Pellinges torgkunder klädda i muminkläder.

I Borgå centrum skulle jag rekommendera Finforms inredningsbutik, därifrån man får nordiska designprodukter.

Välj bland dessa: det bästa kulturevenemanget/den mest romantiska platsen/den bästa idrottsplatsen/den roligaste familjedestinationen i Borgå.

Sommarteater! Amatörteater! Jag älskar amatörteatrar och stämningen på sommarteatrar. Man ordnar sommarteaterföreställningar på Pellinge fulla av överraskningar och roligheter.

På sommarteater blir vädret en del av upplevelsen, oavsett regn eller sol.

Under Pellinge Musikdagar kan man lyssna på klassiska sommarkonserter i skärgårdslandskap. Några av landets bästa musiker och underbara utländska musikartister uppträder. Musikdagarnas stämning är intim och somrig.