Hoppa till innehåll
Vanha Porvoo

Upplev Borgå året runt

Borgå är ett strålande resmål året runt för både barnfamiljer och de som reser ensam. Man kan tillbringa en minisemester i Borgå när som helst och det finns årstidsspecifika saker att göra och se i staden.

Vår

På våren kan man njuta av naturen som vaknar efter vintern samt av den varma vårsolen. Det är värt att bekanta sig med Borgås närmiljö till exempel genom att använda Cykelkartan. Man kan se Borgås natur, historia och kultur även till fots med hjälp av Citynomads rundvandringar.

Under påsktiden kan man hitta påskdelikatesser i lokala choklad- och sötsaksbutiker, till exempel handgjorda chokladägg och andra säsongsbundna produkter. Det lönar sig att bekanta sig med Borgå med hjälp av Delikatesskartan och besöka alla platser på kartan. Vid sidan av handgjord och i Borgå tillverkad choklad kan man också hitta bland annat glass som har tillverkats i Borgå samt lokalt rostad kaffe.

I maj kan man också beundra blommande körsbärsträd till exempel i Kirjailijaparken med japansk stil.

Sommar

Vissa dagar på somrarna kan man åka från Helsingfors till Borgå med båten m/s J. L. Runeberg och museitåget Platthatten. Man kan också åka ut på en kryssning från Borgå passagerarhamn. En del av kryssningarna cirkulerar Borgå å vid centrumet medan andra gör en längre rundtur till skärgården.

På somrarna ordnas även olika evenemang såsom konstutställningar, konserter, Borgå Dagarna samt matevenemanget Smaku. Under Borgå Dagarna fylls staden av olika program och aktiviteter och under Smaku säljer en del av stadens restauranger och kaféer små smakportioner som tävlar om titeln som bästa Smakuportion. Borgå har även flera museer och andra sevärdheter som är värda att besöka på sommaren.

På sommartiden fylls också Gamla Borgå av olika evenemang såsom temaguidningar och gatumusik. Man säljer lokalt tillverkad glass på gatorna och ibland ordnas också torgförsäljning på Rådhustorget. När man besöker Gamla Borgå lönar det sig att bekanta sig med de små butikerna samt det utmärkta utbudet av restauranger och kaféer. Man kan hitta högkvalitativa restauranger och kaféer även utanför Gamla Borgå, både i centrumet och längre bort.

På somrarna lönar det också sig att besöka Borgå skärgård. Man kan ta sig till skärgården exempelvis med en buss, bil eller båt. På sommaren är det också möjligt att besöka Söderskärs fyr i den yttre skärgården. I början av sommaren ordnas offentliga kryssningar till fyren, i slutet av sommaren kan man besöka den med egen båt. Även skäret Klovharun, där Tove Jansson och Tuulikki Pietilä tillbringade många somrar tillsammans, kan besökas under en vecka på sommaren.

Om man däremot söker aktivare sommarsysslor, kan man till exempel pröva paddla med en SUP-bräda eller en kajak i Borgå å eller Hammars, eller besöka stadens badstränder på heta dagar för att kylas av.

Höst

På hösttiden lönar det sig att vistas utomhus, beundra naturens färgprakt och andas in den friska höstluften. Borgå har flera naturstigar. Vid några av naturstigarna finns också en fågeltorn där man kan följa flyttfåglarnas resa mot söder. Utöver naturstigarna har Borgå även en nationalstadspark, som är en av Finlands tio nationalstadsparker. I Borgå nationalstadspark kan man bekanta sig exempelvis med Näsebacken, Borgås empirekvarter och Haiko.

I början av hösten firas den årliga Köpnatten då butikerna i Gamla Borgå har öppet längre än vanligtvis.

Det finns också mycket att göra i Borgå för de som firar höstlov. Under höstloven kan man till exempel pröva downhillcykling i Kokon Bike Park, klättring i Klättringscenter Grottan, testa sin egen påhittighet i lokala rymningsspel eller besöka ett lokalt stall för att pröva ridning. De semesterfirare som vill slappna av kan besöka till exempel Hotell Haiko Gård & Spa, där man kan komma ifrån vardagen med hjälp av spabehandlingar, bassänger, upplevelseduschar och bastur.

Under halloween firar man traditionellt Spökens natt då stämningen i Gamla Borgå är kuslig och butikerna har öppet till sent på natten.

Vinter

Vinter i Borgå

Runebergsdagen firas årligen den 5 februari och då äter man Runebergstårtor runtom i Finland. Ett undantag utgörs av Borgå där kaféer säljer Runebergstårtor året runt. I Borgå finns även J. L. Runeberg och hans familjs hem där man kan bekanta sig med möbler, konstverk, kärl och rumsväxter som familjen ägde. Det lönar sig att besöka J. L. Runebergs hem också på sommaren då Fredrika Runebergs trädgård är vackrast.

I februari ordnas Borgå ljusfestival. Festivalen ordnas årligen, den varar i tre dagar och under den fylls staden av ljusinstallationer och ljudlandskap.

Det finns också många aktiviteter man kan syssla med i Borgå på vintrarna, och i februari–mars är det värt att fira vinterlovet i Borgå. Exempelvis kan man åka slalom på Kokon skidcentrum, som ligger vid stadscentrumet, samt åka skidor på Borgås belysta skidspår. Skidspår finns bland annat i Kokon, Humla, Jonasbacken och Haiko.

När Borgå å fryser till kan man beundra ådalens landskap till fots eller genom att åka skridsko. Då kan man också beundra de röda stugorna vid åstranden på speciellt nära håll.

När julen närmar sig blir Borgå en stämningsfull julstad. Gamla Borgå med sina gamla färgfulla gränder och julprydnader, och kyrkan såklart, utstrålar gammaldags julstämning. I Borgå ordnar man även en julmarknad i november–december, firar Luciadagen den 13 december och utlyser julfreden på julafton.