Hoppa till innehåll

Borgå Åkarneval

Borgå Åkarneval ordnas i Alexparken lördagen den 31.8 kl. 12-23.
Kom med och njuta av ett glädjefyllt stadsevenemang!

Lördagen den 31 augusti kl. 12–23 arrangeras Borgå Åkarneval i stadens centrum. Evenemanget firar sommarens slut och välkomnar de mörkare kvällarna efter den ljusa sommaren.

I Åkarnevalens program finns intressanta evenemang, marknadsstämning, musik, utomhusfilmer och ett vatten- och ljusverk på Borgå å.

Försäljningsplatser på evenemangsområdet

Träkiosker i Alexisparken:
Om du vill hyra ett försäljningsstånd (storlek ca 2×2 m) på evenemangsdagen, gör en bokning online. Bokningen betalas omedelbart och är bindande. Priset är 20 € och inkluderar el samt användning av ståndet mellan kl. 12 och 23. Totalt kommer 10 stånd att placeras i Alexisparken.

Street food-platser på Taidetehtaan strandgata:

Street food-platserna kommer i år att placeras längs Taidetehtaan strandgata och deras storlek är cirka 5 x 5 meter. Priset för en street food-plats är 40 € och betalas via onlinebutiken. Platserna är strategiskt placerade för att betjäna besökare av utomhusfilmvisningar och konserter. Kom ihåg att ta med tillräckligt med egna elkablar eftersom det bara finns ett fåtal eluttag längs strandgatan.
Programmet samproduceras:

Åkarnevalen i Borgå

Programmet planeras tillsammans

I år kommer Borgå Åkarneval att äga rum både i Alexparken och på gräsmarken längs Konstfabrikens strandgata. Programmet inkluderar musik, gemensam sång, filmer och en imponerande vatten- och ljusinstallation på Borgå å. Evenemangets glada och musikfyllda program passar hela familjen.

Borgå Åkarneval arrangeras av Visit Porvoo, Stiftelsen för Konstfabriken, Borgå stads kulturtjänster och Borgånejdens musikinstitut.

“Stiftelsen för Konstfabriken är med och ökar kännedomen om konstfabrikens område, och vi erbjuder en mångsidig musikupplevelse för hela familjen,” säger stiftelsens representant Marika Kettunen.

I år byggs en scen för konserter på gräsmattan längs Konstfabrikens strandgata, och en stor utomhusfilmvisning, med en skärm på upp till 40 m², kommer att njutas av under hela dagen. Utomhusfilmvisningarna genomförs enligt invånarnas önskemål, eftersom de var en av vinnarna i den deltagande budgetens omröstning.

Kulturtjänsternas producent Thomas Weissman samarbetar med en cyklande pianist, och planen är att framföra musik medan pianisten cyklar. Den cyklande pianisten kommer att uppträda i 5 x 30 minuter under dagen.

Åkarnevalen erbjuder möjligheten att trivas i Alexisparken och stadens centrum hela dagen.

Enheten för turism och evenemang koordinerar och marknadsför helheten samt producerar en imponerande vatten-, ljus- och ljudshow på Borgå å, som är en lek med vatten, ljus och ljud i den avtagande sommarkvällen.

Dagens program kl. 12–23

Program på gräsmattan längs Konstfabrikens strandgata, gatan är stängd för biltrafik.
På gräsmattan finns ett stort antal picknickbord och bänkar. Ta med egna förfriskningar eller köp godsaker från områdets street food-försäljare och njut hela dagen.

12–14: Barnfilm: Coco


Filmen handlar om den 12-åriga mexikanska pojken Miguel, som älskar musik mer än någon annan i sin familj. Han hamnar oförväntat i de dödas rike genom sin släkts magiska gitarrkraft, där ingen levande har varit.

14.00–14.45: Barnkonsert: FlipFlop

15.00–16.30: Film: Sing 2


Sing 2 innehåller dussintals kända rock- och pophits, gripande framträdanden och Illuminations karakteristiska humor och hjärta. Det är årets absoluta feelgood-film.

16.30–17.30: Gemensam sång med Tom Nyman & Opeband – Allsång med Tom Nyman & Opeband
Vi sjunger tillsammans kända låtar på både finska och svenska.

17.30–19.30: Film: The Greatest Showman


The Greatest Showman är en historisk musikdramafilm från 2017, regisserad av Michael Gracey. Huvudrollerna spelas av Hugh Jackman, Zac Efron, Michelle Williams, Rebecca Ferguson och Zendaya.

19.30–20.45: Konsert med Borgå Big Band & överrasknings solist

20.45–21.30: Film: Minun mereni / Mitt hav (45 min)
Ari Heiniläs poetiska film handlar om dialogen mellan havet och människan, där havet är huvudpersonen och människan spelar en biroll. Filmen tar oss med på äventyr både under vattnet, till djupen och genom skärgårdens labyrinter, med vinden som följeslagare och vågorna som bär oss tillsammans med olika havsfolk. Havets användare stöter också på baksidan, en illa behandlad vän. Filmen är ett vackert bevis på den vilja som många, även kända havsmänniskor, har visat för detta projekt. Skådespelaren och musikern Irina Björklund, Martti Suosalo och Taneli Mäkelä har alla bidragit med sina röster till havet – pro bono. Även Finlands främsta hitmakare, Timo Kiiskinen och Timo Hietala, har skapat titelspåret “Minun mereni”, där Irina Björklund och Wärttinä-tjejerna är solister.

21.30–22.30: Konsert med B.O.J.

Program i Alexisparken, vid Åstranden

12.00–23.00: Jokirantamarkkinat (flodmarknad) i Aleksis park, försäljningsstånd öppna hela dagen
14.00–17.00: Antti Varjola, sång & Johannes Niskanen, dragspel, uppträder i 3 x 30 minuter
12.00–17.00: Cyklande pianist Aarno Paakkari spelar och cyklar i Aleksis park, 5 x 30 minuter
12.00–16.00: Glada biblioteksbussen Felix är på plats.
21.00–23.00: Imponerande vatten-, ljus- och ljudshow, utförd av Mixa

Under evenemanget kommer ballonger att delas ut.

Kom med, ta kontakt med oss!

Katarina Broas

Evenemangschef

Jan-Christian Forsman

Livskraftsexpert