Hoppa till innehåll

Den gamla sågbyn Hammars är ett idylliskt resmål

”Vet du när man på en del ställen känner att det råder en bra anda? Här känner man en”, säger Jouni Mykkänen och Aija Kosonen som bor i Hammars. Hammars är en blandning av vackra havslandskap, fantastisk natur, höga klippor och en varm gemenskap.

Det blev en dyr resa. Jouni Mykkänen och Aija Kosonen tillbringade helgen på Haiko Gård när Aija sa: ”Ett gammalt torp är förresten till salu här i närheten”.

Paret gick för att bekanta sig med torpet på Gammelbacka gård, byggt 1872. Resten är historia.

– Turisterna blev invånare i Hammars, konstaterar Jouni nu 16 år senare.

En by vid havsstranden i en dal mellan två klippor

Hammars är en liten och stämningsfull by vid havsstranden cirka fyra kilometer från Borgå centrum. Den är känd för sin närhet till havet och sina gamla trähus samt sina idylliska gårdar.

I december ordnar invånarna i Hammars sin egen julkalender och på somrarna blommar gamla äppelträd i byns trädgårdar.

– Vet du när man på en del ställen känner att det råder en bra anda? Här känner man en, säger Jouni. 

Byn Hammars vid havsstranden ligger som en dalgång inramad av Telegrafbergets naturreservat och Gammelbackas gårdsskog. I söder reser sig Telegrafberget, hela 56 meter över havet, i norr Tornberget.

Från dessa klippor beundrade forna tiders invånare oceanfartygen som anlände från fjärran länder..

– Telegrafberget och Tornberget är viktiga platser för oss. Jag går i dem varje dag med min hund Seili. Stämningen i dem är som i Lappland. Man kan sitta och fundera, ta en stund för sig själv, säger Jouni. – Tornberget är något av en lokal hemlighet som många resenärer inte hittar.

En populär friluftsled går mellan klipporna och slingrar sig längs stranden och skogarna ända till omkring Borgå centrum.

Jouni Mykkänen och Aija Kosonen samt sealyhamterriern Seili är en välbekant syn på Hammars stränder.

De mystiska Sågöarna och ”Lilla Bali”

En av Hammars attraktioner är dess historia, säger Jouni och Aija.     

– Hammars har en mycket rik historia. Här har man byggt fartyg, och Borgå ångsågverk verkade i tiderna där mittemot på Sågöarna, berättar Jouni.   

Historien om den första ångsågen i södra Finland påminner om patinerade träpålar och mystiska kanaler.

Utöver Sågöarna ligger den så kallade Lilla Bali framför Hammar, där oceanfartyg lämnade sanden som varit ballast. Oceaniska havsmusslor och främmande växter kan fortfarande hittas på de två öarna som uppstod av sanden.

– Allt detta sätter färg på det här området, beskriver Jouni.

I en känd konstnärs fotspår

Vet du vem som också förälskade sig i Hammars? Den världsberömda konstnären Albert Edelfelt. Konstnären som hade hemlängtan i Paris hyrde i tiderna en sommarvilla vid dessa stränder, och blev så förälskad i stället att han återvände hit varje sommar fram till sin död.

Edelfelt målade över 220 målningar i Hammars och Borgå.

– Edelfelts kulturarv lever vid dessa stränder, säger Jouni.

Stora bilder av målningarna har rests i Hammars på dess klippor och stränder, varifrån man kan beundra målningarnas landskap från deras ursprungliga målarplatser.

– Edelfelts Sommarafton vid Haikofjärden är målad från Telegrafberget. Haikofjärden ligger där vid samma vattenområde. Den vita segelbåten som syns på målningen fick vi bevara på Hammars seglares klubbflagga. Den är vår hyllning till Edelfelt, säger Jouni.

Östra Finska viken börjar vid Hammars stränder.

På stränderna vid Hammars livliga gästhamn rustas gamla träbåtar upp och man stöter på vänner och även långväga besökare.

Från stränderna kan man se långt ut mot öppna havet.

– Östra Finska viken börjar vid Hammars stränder, berättar Jouni.

Mykkänens har flera egna båtar vid stranden, där Jouni också har sin distansarbetsplats.

– En gång frågade vår granne om vi ville åka på en båttur. Han visade öarna, och jag insåg att vi inte hade sett den vackrare sidan av Borgå, säger Jouni.

Idag tillbringar familjen nästan all sin fritid till att segla. På vintern, när isen täcker sjön, gör vi skridskobanor på isen, och en gång byggdes till och med en bastu av iskubar på isen.

Aija, som ägnar sig åt vinterbad, doppar sig från Hammars stränder för att pigga upp sig tills isen blir för tjock.

Jouni och Seili tycker om att promenera i Hammars skogar.

Gemenskaplig liten by

– Atmosfären som skapas av gemenskapen är en av de där magiska sakerna som inte går att förklara med ord. Här finns en mycket stark gemenskaplig atmosfär som har långa rötter, säger Jouni.

I Hammars bor Hammarsbor som bott vid dessa stränder i flera generationer och främlingar som kommit från andra orter harmoniskt tillsammans. Tillsammans arrangerar invånarna bland annat talkon och olika evenemang.

Det finns också flera olika båtklubbar i området, såsom Hamarin purjehtijat, en av Finlands snabbast växande båtklubbar.

– Det finns ett ordlöst förtroende mellan oss. Om min båt skulle hålla på att lossna tvivlar jag inte alls på att någon skulle komma klockan tre på natten för att hjälpa till att säkra den, säger Jouni.

– För mig är det vardagslyx att bo i Hammars.

Aija och Jouni rekommenderar:

1. Det höga Telegrafberget och Tornberget, som ramar in Hammars, och deras fantastiska natur.
2. Gästhamnen: Köp glass och njut av havslandskapet.
3. Loppis-kafé Hänga, en mötesplats för lokalbefolkningen och en skattkammare av gamla föremål.
4. Objekten för Edelfelts målningar. Gå och se landskapen i Edelfelts målningar förr och nu.
5. Sågöarna: Bekanta dig med de mystiska öarna genom att hyra en kajak.