Hoppa till innehåll

På vårens klubbkvällar i Fabrikssalen uppträder både inhemska och internationella toppmusiker

– Jag är verkligen entusiastisk över vårens klubbkvällar, den här våren uppträder mästare inom många olika musikstilar i Konstfabriken. Nu finns en bra möjlighet att njuta av unika konsertupplevelser i intim klubbmiljö. Det är fråga om ganska sällsynta godbitar som inte genast ses i Borgå på nytt, så jag rekommenderar varmt att man tar chansen, berättar producent Thomas Weissman.

Promokuva Vilda.

Vårens klubbkvällar i Fabrikssalen i Konstfabriken inleds den 18 mars med fördomsfria Sointi Jazz Orchestra som består av 17 personer, tillsammans med världsmusikduon VILDÁ som har ett unikt sound.
Den populära duons låtar har arrangerats till orkestrala målande verk just för detta samarbete.
VILDÁs musik är en unik kombination av mystisk jojk, svängiga rytmer och improvisation. De tar intryck av samernas nära kontakt med naturen, modern popmusik och finsk folkmusik.

Konstpop och rytmisk musik i april

Superstjärnan inom finsk konstpop Yona uppträder i Fabrikssalen fredagen den 14 april. Den kameleontiska artisten har under sin tolvåriga karriär gett ut sammanlagt 8 studioalbum, av vilka det nyaste ”Uni johon herään” (2021) tillsammans med Esbo stadsorkester Tapiola Sinfonietta. Det är känt att artistens liveuppträdanden är mycket medryckande.

Den 26 april uppträder den danska jazzduon Dawda Jobarteh & Stefan Pasborg som förenar västafrikansk och västerländsk musik samt Jukka Gustavson & Street Level.
Det internationella besöket arrangeras i samarbete med festivalen April Jazz som ordnas i Hagalund i Esbo. Duon har uppträtt runt om i Europa och Afrika redan över 10 år. Med instrumentet kora förenar duon på ett unikt sätt musikinfluenser från både västafrikansk rytmisk musik och nordisk jazzmusik. Den kritikerrosade duon förenas av kärleken till musikens rytmer och melodier och den rena energi som den skapar.
Street Level är legendariska Jukka Gustavsons nya band, vars första skiva gavs ut 2021. Bandet grundades i tiderna för några gemensamma uppträdanden. Bandet hittade ändå genast en samstämmighet så det var naturligt att fortsätta samarbetet.
– Trummisen Thomas Törnroos föreslog namnet ”Street Level” eftersom den första konserten spelades på gatunivå i kafé Rongo i Borgå, berättar Weissman.

Instrumentalmusik i maj

Vårt lands populäraste band inom instrumentalmusik genom tiderna, Piirpauke, uppträder på vårens sista klubbkväll den 20 maj. Bandets debutalbum har sålts i Finland i större mängd än någon annan LP-skiva som innehåller endast instrumentalmusik. Bandet har haft hundratals konserter runt om i världen i snart 50 års tid. Bandet har årligen gjort långa turnéer i Mellaneuropa 14 år i sträck och klarat sig framgångsrikt på samma arenor som internationella toppar såsom Miles Davis, Astor Piazzola och till och med Nirvana. Piirpauke anses var det första betydande världsmusikbandet till och med globalt och har tolkat musik från många olika kulturer och genrer. Piirpaukes grundande medlem Sakari Kuokko fyller 70 år i år.

Åldersgränsen på klubbkvällarna är 18 år, restaurang Fabriken sköter serveringen.

Klubbkvällarna i Fabrikssalen arrangeras av Borgå stads kulturtjänster.

Klubbkvällar i Fabrikssalen

  • Lördag 18.3 Sointi Jazz Orchestra & VILDÁ, biljetter 25 / 20 €
  • Fredag 14.4 Yona, biljetter 35 €
  • Onsdag 26.4 Dawda Jobarteh & Stefan Pasborg (DK) + Jukka Gustavson & Street Level, biljetter 25 / 20 €
  • Lördag 20.5 Piirpauke, biljetter 25 / 20 €