Hoppa till innehåll

Festivalen Borgå ljus rullar in i staden med temat lekfullhet den 9 och 10 februari

Borgå ljusfestival ordnas för femte gången i Borgå centrum den 9–10 februari kl. 18–21. Under festivalen 2024 kommer besökarna att möta olika ljusinstallationer och evenemang med teman kring lekfullhet. Temat för ljusfestivalen visar sig för åskådaren som djärva experiment och intressanta verk på överraskande platser.

Porvoon valot kartta.

Visit Porvoo producerar Borgå Ljus för femte gången i samarbete med flera aktörer. Festivalen har lockat tusentals besökare till Borgå och vi vill påminna om att både övernattnings- och restaurangbokningar lönar sig att göras i tid. Staden är fylld av glada festivalgäster och en del av upplevelsen är Borgås mångsidiga utbud av tjänster. Butikerna och restaurangerna i Gamla Borgå är fyllda med folk, så det lönar sig att vara tidigt i farten.

Femton olika destinationer

I år består festivalen av upp till femton olika destinationer runt om i staden. För första gången kommer tre slovakiska konstverk att vara en del av festivalen.
Viktor Frešos Mega Viki är en stor, upplyst ballong. Verket består av en enkel, grafisk teckning av ögon och runda läppar i en upplyst ballong som påminner om traditionella japanska kokeshi-dockor.
– När man placerar en stor lysande boll med en diameter på över sex meter till Gamla Borgå kommer det säkert att väcka olika tankar, säger evenemangschef Katarina Broas.
Stroon är en slovakisk ambientmusikartist som uppträder på Näse gård under två kvällar.

Näse gård upplyses till slutet av februari

Näse gård upplyses av Aleksi Hakala och verkets ljudlandskap har planerats av Frans Andersson. Näse gård kommer att vara upplyst också efter festivalen under hela februari.
– Verket förändras subtilt under månaden, så det lönar sig att hålla ett öga på Näse gård under hela februari, tipsar Broas.
På området mellan Mannerheimgatan och gångbron byggs ljuskonstnären Sedemminuts verk Fragments, där belysta ramar bildar en helhet för området.
Trots att det är vintersäsong kommer Dansande vatten till salutorget och skapar en spännande kontrast till den rådande årstiden.
Kulturtjänsterna producerar konstnären Alexander Salvesens ljusverk för Konstfabriken, både i Borgå Konsthall och Fabrikssalen.
På Konstfabrikens innergård visas Mixas verk Den lysande labyrinten.
– Utforska korridorerna och rör dig framåt i en förtrollande labyrint av ljus. I verket är spelarens uppgift att hitta en väg ut ur labyrinten och ha roligt på samma gång, berättar Katarina Broas.
Alexparken på västra åstranden förvandlas till en scen för ljus och dans, då eldkonstnärerna från Taikatulet uppträder föreställningen Mystique båda dagarna kl. 18.30, 19.30 och 20.30.

Ljushalsband till hundar

I år kommer även hundarna att bli ihågkomna, eftersom Visit Porvoo delar ut laddningsbara ljushalsband till hundgästerna. De färggranna halsbanden finns i fyra storlekar och det finns 1000 stycken för utdelning. Ta med dig din lurviga kompis på en promenad och plocka upp ett lysande halsband till din hund.
I stadsparken visas verket Engelsplan, som ger liv åt en frusen fontän. Verket har planerats av Max Lapinsuo-Sylwén och Niklas Pajunen /Capital Creative. Implementerat av Capital AV.
Verket Husets lyft, som planerats av Max Lapinsuo-Sylwén och Miika ”Rölli” Ridanpää / Capital Creative, kommer att förverkligas av Capital AV på stadshusets fasad.
Metallekon från domkyrkan! Metallmässan är en upplevelse som alla borde uppleva! Ett liveband som uppträder i kyrkan med metall under hela kvällen och lämplig belysning produceras av Mixa Oy.

Ett interaktivt verk i Runebergsparken

Titta upp mot träden när du promenerar i Runebergsparken. Den interaktiva och deltagande ljusinstallationen Epibiontti bjuder in betraktaren att slå sig ner i ett multisensoriskt utomhusrum. Verket, som delvis baserar sig på åskådarens rörelse, består av ljus som rör sig i trädtopparna och glödande figurer som slår sig ner på trädsnår och de nedersta trädgrenarna. Vid sidan av den visuella miljön finns ett flerkanaligt ljudlandskap som sprider sig i hela parken. Bakom arbetet står arbetsgruppen Hakala, Hakala, Nylander och Laine.
Som vanligt samlas ett gäng glada mat- och dryckesförsäljare på salutorget. Försäljningsstället kan lösas in för 20 euros pris på staden nätbutik. Försäljningsställen har färdigt el. Det kommer inte att finnas några andra platser till salu på torget under festivalen.
Liksom tidigare år överraskar eleverna från Konstfabrikens dansskola festivalbesökarna med överraskande dansföreställningar.
En grupp studeranden från Haaga-Helia samlar bland annat in respons från festivalbesökarna och ordnar tilläggsaktiviteter i den avgiftsfria bussen Kringlan. Som vanligt åker Kringlan-bussen mellan evenemangspunkterna non-stop under festivalen.
Borgå Jazzklubb ordnas för första gången som en del av Borgå Ljus. Man kan Borgå besöka den tuffa atmosfären på Gamla 123, där bandet VIRTA, som är känt för sina upplevelserika spelningar och sin unika ljudpalett, intar scenen, kryddat med ljus. Biljetter till konserten på förhand www.porvoojazzfestival.com 15/13€, vid dörren 20 €.