Hoppa till innehåll

Festivalen Borgå Ljus lyser upp staden för fjärde gången 10–11.2.2023 kl. 18–21

Festivalen Borgå Ljus ordnas för fjärde gången fredagen den 10.2 och lördagen den 11.2.2023 mellan 18–21 och 29.1-12.2.2023 i Borgå simhall.

Porvoon valot.

Den kommande festivalen öppnas med en ljusinstallation i Borgå simhall 29.1.-12.2.2023. Mer detaljerade tider för konstverket meddelas senare.

Andra verk i år kan ses i Gamla stan i Borgå, Gamla Rådhuset, Kommungården, Domkyrkan, Borgå å mellan gångbron och Alexandersgatan, WSOY-byggnadens innergård, Konstfabriken och torget.

– Årets nyhet är ett verk som kommer att visas under två veckor i simhallen. Det kommer säkert att glädja simhallens kunder och fungerar samtidigt som en förmarknadsföring för evenemanget, säger Katarina Broas, evenemangsplanerare vid Borgå stad.

Alla festivalens verk skräddarsys för Borgå stad, vilket innebär att alla verk är unika och kommer att ses för första gången i Borgå.

–Vi har haft som mål med Konstfabrikens ljusverk att hitta konstnärer som letar efter nya sätt att möta och skapa ljuskonst. Förra gången hade vi en ljusskulptur och nu kommer vi att ha ett ljusverk som täcker hela stora fönsterväggen i Konstfabrikens foajé. Konstnären Janne Parviainen ritar för hand ett unikt verk som tagit inspiration från Michelangelos fresko i sixtinska kapellet. I april ordnar vi ett evenemang för barnfamiljer var publiken får träffa konstnären och själv pröva ritandet på fönstret, berättar kulturproducent Thomas Weissman.

På Borgå torg kombineras tjänster, föreställningar, ljus och ljud. Eleverna på Konstfabrikens dansskola är delaktiga i genomförandet. Villiga restauranger, föreningar och andra aktörer kan meddela sitt intresse för arrangören ifall de vill delta med att ordna restaurangtjänster på torget under den kommande festivalen. Området kommer att byggas med Borgå stads försäljningskiosker.
Ändringar i evenemanget är möjliga och aktuellt innehåll och scheman hittar du på sidan www.visitporvoo.fi/borgaljus.

Festivalen Borgå Ljus ordnas av Borgå stads turism- och marknadsföringsenhet i samarbete med Borgå stads kulturtjänster, kommunteknik, Konstfabrikens dansskola, Konstskolan, Borgå kyrkliga samfällighet och lokala företag. Ljusfestivalens huvudtema har ända från början varit användningen av stadens egna byggnader, anläggningar och områden och deras presentation i ett annat ljus.