Hoppa till innehåll
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on kamppissivun-ylakuva_Fredde-ja-joki-1024x490.jpg

Fredrik Flodbåt
Kallas för: Fredde

Ålder: 639

Säger ofta:
Sekä både että och

Käraste ägodel:
Receptboken som innehåller orginalreceptet för Runebergstårtan

Tomtepoäng:
Naturvetenskap 9/10, Handarbete 10/10, Lekfull 11/10

För flera hundra år sedan seglade ett handelsfartyg längs med Borgå å. En tomte vid namn Fredrik Flodbåt hade smugit in bland handelsvarorna. Han ropade av glädje när han såg det natursköna landskapet, hoppade i vattnet, simmade till stranden och bosatte sig i ett litet rött båthus. Detta hände för så länge sedan och ingen vet med säkerhet hur detta gick till i verkligheten.

Fredrik har trivts i sin hemstad Borgå med de hjärtliga och vänliga invånarna och varannan turist. Ibland tycker han om att hitta på lekfulla små hyss och överraskningar för stadens invånare.

Hans bästa vän är domkyrkans kaja. I kajans hem, som är högst uppe i klocktornet ser Fredde alla händelser i staden. I synnerhet minns han med värme Borgå lantdagar, då grunden för det självständiga Finland lades. Denna händelse följde han med stor hederskänsla från fönstret i klocktornet.

Fredde är också mycket stolt över familjen Runeberg. Han tycker att det är underbart att det i Borgå har funnits en familj, vars ord och konst har blivit stannat i allas hjärtan. Enligt hans förebild, bär också Fredde glasögon på näsan, även om han egentligen inte är närsynt.

Fredde bär ofta med sig sin älskade receptbok. I den kan man hitta det ursprungliga receptet till Runebergstårtan. Fredde tyckte också att det var väldigt spännande att smyga sig fram bakom Fredrikas fönster för att följa med hur världens godaste tårtor bakades av självaste Fredrika Runeberg.

Fredde tillbringar mycket tid i naturen och han tycker att Pellinge skärgård är den vackraste platsen i världen. Om man är uppmärksam kan man ibland stöta på den glada julbisin då han cyklar omkring i Borgå med sin kaja på axeln.

Telegrafberget är en speciell plats för Fredde, särskilt på hösten, då man kan se långt från ut över Haikofjärden. Naturen är då färgstark och vacker.

Den kittlande idén om julens ankomst efter hösten och spänningen som växer inför julen får också Fredde uppmuntrad varje år.