Hoppa till innehåll
Borgå Jultorg

Borgå Jultorg 2023

Borgås stämningsfulla jul lockar tusentals besökare varje år för att njuta av restaurangers och caféers tjänster, shopping och det förtjusande juliga Borgå.

Borgå jultorg livar upp centrumområdet med en glad karusell och intressanta försäljare 26.11-22.12.2023 kl. 12-18 varje dag förutom lördagar kl. 10-18. Hoppa på karusellen eller njut av en varm glögg. Det är julstämning hela månaden! Välkommen till jultorget i Borgå!

På den här sidan har vi sammanställt nödvändig information till er säljare och hoppas att ni bekantar er noggrant med dem.

Regler och info för säljare

Jultorget är öppet 26.11.-22.12.2023. kl. 12-18 förutom lördagar kl. 10-18.
Öppettiderna är minst kl. 12-18 varje dag. Enligt öppetthållningstiderna finns det också en gratis slänggunga/kedjekarusell på området, vars syfte är att locka fler besökare till området. Förra året lockade karusellen mer än 20 000 besökare och området hade 42% fler besökare än vid samma tidpunkt föregående år. För att torget skall intressera publiken även de kommande åren måste säljarna vara närvarande enligt öppettiderna, dvs minst kl. 12-18 förutom lördagar kl. 10-18. Men utöver det kan säljarna vara närvarande också tidigare eller senare. Marknadsföringen av Borgå jul och jultorget är också synlig i huvudstadsregionen, och tillsammans med er vill vi uppfylla våra kunders förväntningar.

Uthyrning av försäljningskioskerna

Det finns 15 stycken numrerade försäljningskiosker på området, deras placering visas på bild i bilagan.

Området tar hänsyn till de permanenta torgförsäljarna men de är inte placerade på jultorget. Försäljningskioskerna har el-uttag och en taklampa. Kioskerna har också elektriska värmare som kan användas fritt, men de får inte täckas eller lämnas obevakade. Kiosker är låsbara. Du kan dock inte lämna saker i kioskerna på natten, eller om du lämnar är det på eget ansvar. Kioskerna är lätta byggnader av trä, ca 2 x 2 m stora och kan dekoreras efter egen smak. Förutom kiosken har alla ett 1.5 m utrymme invid kiosken som också är till säljares förfogande. Det är värt att använda det kreativt och dekorera med någonting vinter- eller julrelaterat. Du kan lägga korgar, små stolar, kvistar av barrträd eller något annat framför kiosken som är relaterat till din egen försäljning. Använd detta utrymme kreativt men ta hänsyn till andra försäljarna och så att gångvägarna förblir öppna. Varje kiosk pyntas upp med en upplyst slinga av barrkvistar runt luckan och den får man inte ta bort. Vi strävar efter att göra området stilrent och sammanhållande, men utöver det kan alla inreda kiosken som de vill. Du kan hänga upp saker på väggarna, med hjälp av små krokar, spikar eller liknande, men de måste tas bort innan du lämnar över kiosken till nästa försäljare. Observera att försäljningskiosker måste lämnas över i det skick de har mottagits. Om vi måste beställa extra städning är säljaren skyldig att betala fakturan. Om kioskerna till exempel vandaliseras under natten strävar vi efter att reparera skadan så snart som möjligt. 

Prissättning

Försäljningsställena prissätts enligt följande i år:
Måndag-torsdag (fyra dagar) 80 € inkl. moms
Fredag-söndag (tre dagar) 120 € inkl. moms
Således blir priset på en hel vecka 200 €. inkl. moms

På grund av halva veckor, finns det till uthyrning vissa enskilda strödagar, dessa är sön 26.11 och fre 22.12. Priset för dessa strödagar är 40 €/ dag.


Boka din egen försäljningskiosk

Bokning av kioskerna görs via webbshoppen. Bokningen är bindande efter betalning på webbshoppen. Om försäljningsstället har bokats och betalats, men säljaren inte kommer till försäljningsstället, går försäljningsstället följande dag till nästa försäljare. Det betalda försäljningsstället återbetalas inte om säljaren avbokar bokningen efter betalningen eller inte anländer. Ur helhetens synvinkel är det mycket viktigt att det alltid finns säljare på plats i försäljningsställena under jultorgets öppettidet.

Överlämnandet och återlämnandet av nycklarna till försäljningskioskerna sker i samarbete med julmarknadsansvarige. Vi skickar information om detta till alla försäljare i november.


El på området

Mängden el på området är begränsad och det är därför nödvändigt att överväga hur mycket el var och en förbrukar. Om värmaren är påslagen i kiosken, använd inte då samtidigt apparater som förbrukar mycket el, till exempel en kaffekokare. Säkringarna kan brinna och i den situationen kommer alla försäljare att vara utan el. Varje kiosk har två eluttag. Om du till exempel dekorerar kiosken med ytterligare lampor bör du överväga, även batteridrivna LED-lampor.

Vatten, toaletter och avfallshantering

Torget har en vattenpost för hushållsvatten och en privat toalett för försäljarna att använda. Vattenposten ligger på västra sidan av torget, där finns hushållsvatten tillgängligt. För att använda toaletten måste nyckeln hämtas från karusellpersonalen och returneras till karusellpersonalen efter användning. Observera att vattnet i toaletten inte är hushållsvatten eftersom det ligger i samma utrymme med toaletterna. Säljarens toalettutrymme bör låsas efter besöket, eftersom dessa toaletter endast är avsedda att användas av försäljare. Det finns stora avfallspressar på torgområdet som kan använda. Du kommer säkert ihåg att om till exempel du säljer mat eller annat som producerar avfall, är det din plikt att hålla en avfallsbehållare för dem i närheten av din försäljningskiosk. Det är också din plikt att föra bort avfallet i slutet av dagen. Försäljning av livsmedel är också föremål för godkännande. kontrollera om din egen försäljningsprodukt behöver tillstånd. Varje säljare ansvarar för vad som säljs på jultorget.

Dejour

Det kommer att finnas stadens personal på jultorget enligt jultorgets öppettider. Karusellpersonalen är också närvarande, men deras uppgifter inkluderar inget annat än att köra karusellen samt innehav av toalettnyckeln. Vid allvarliga skador på området, ring det allmänna nödnumret 112 eller polisen om ärendet är allvarligt. Borgå stads torgövervakare kan kontaktas per telefon och de kan ge råd om många saker. Torgövervakarens telefonnummer är 040 745 8595. Om något händer med elen skall du också kontakta torgövervakaren tel. 040 745 8595.
OBS! Vi kommer att skicka mera information gällande personalen på jultorget och andra detaljer till de som bokat en försäljningsplats. Detta sker i november.

Marknadsföring och kommunikation

Borgå jultorget marknadsförs i samband med Borgå jul. Jultorget är dock en av de viktigaste sakerna med julen, så den kommer att höjas i kommunikation och marknadsföring både lokalt och nationellt. Du bör också aktivt berätta om dina egna aktiviteter på julmarknaden och kom ihåg att markera @visitporvoo eller #visitporvoo #porvoonjoulutori i publikationen. På så sätt kan vi också dela med oss av dina egna publikationer i Visit Porvoos kanaler.