Siirry sisältöön

Taidenäyttely Fragile – Herkkää

Päivi Uljas-Ekmanin taidenäyttelyn  teemana on ihmisen luontosuhde, luonnon haavoittuvuus, se miten kaikki ihmisen toimet vaikuttavat luontoon ja miten luonto meille vastaa, jos kohtelemme sitä kaltoin.  Näyttely on toinen näyttely Todellisuuksien moneus näyttelysarjasta, jonka osanäyttelyissä on sisältöä myös muilta kuin kuvataiteilijoilta. Filosofian väitöskirjatutkija Pirkko Holmberg on tämän näyttelyn yhteistyötoimija.

”Metsäluonnon käsittämätön kauneus ja haikeus siitä säilyykö se tuleville sukupolville riipaisee sydämen pohjasta. Havannoin mökillämme Porvoon Vessössä pieniä yksityiskohtia, jotka herättävät minussa suuria tunteita. Akvarellimaalaukseni etsivät yhteyttä luontoon. Koivunsiemen, joka roikkuu ohuen hämähäkinseitin varassa auringon hohteessa laskeutuakseen maahan toteuttamaan tehtäväänsä, on kuin symboli elämän särkyvyydestä ja toisaalta selviytymisestä. Jopa silloin kun ihminen on puuttunut luonnolliseen kasvuun ja kaatanut puun, hetken päästä kannosta nousee apiloita, saniaisia tai muita kasveja, joille kanto antaa hyvät eväät elämään. Luonto kestää paljon, mutta ilmastonmuutos kertoo meille, että raja on tullut vastaan.

Tänä keväänä olen yrittänyt ymmärtää luonnon kiertokulkua. Olen menettänyt siskon ja saanut kaksi lastenlasta. Ihminen on osa luontoa ja meidän ruumiimme katoavia. Näen polulla on maatuvia lehtiä ja yläpuolella puussa vastapuhjenneita uusia vihreitä. Poimin polulta linnunsulan ja mietin, minkälainen lintu sen on pudottanut ja jälkeensä jättänyt. Miten sen käynyt ja onko se kärsinyt?

Sään ääri-ilmiöt, tulvat ja myrskyt ovat luonnon vastaus ihmisen luonnonvarojen riistolle. Suomessa metsähakkuut tuhoavat sekä eläin- että kasvilajeja. Miten käy puiden, hyönteisten ja sammalien? Saavatko tulevat sukupolvet seurata lintujen pesimistä ja voiko rannoillamme vielä uida? Ollapa elämänvirrassa kuin lastu laineilla, häiritsemättä kanssaeläjien elämää.”

Vessössä kesällä 2022

Päivi Uljas-Ekman

Näyttelyn vieraskirjana toimii paperi, johon rakentuu muurahaiskeko nimikirjoituksista.

Muita vastaavia tapahtumia