Siirry sisältöön

Pinja Lehtman: Taidenäyttely ”Arctic Fox and Snowy Owl – In the end of their existence, their paths crossed.

Galleria Maarin toukokuun näyttelyssä on esillä taiteilija Pinja Lehtmanin akvarelleja.  Niissä naali ja tunturipöllö pyrkivät muistuttamaan katsojaa luonnon vahvuudesta ja kauneudesta. Teoksissa leikitään valoilla ja varjoilla. Monessa taulussa eläimet katsovat suoraan katsojaan kuin hiljaa syyllistäen: Shame on you!

Naali ja tunturipöllö ovat kumpikin äärimmäisen harvinaisia eläinlajeja Suomessa. Naali on pesinyt Lapin tuntureilla tiettävästi viimeksi vuonna 1996. Yksilöitä Suomessa on havaittu vain joitakin kymmeniä. Tunturipöllökään ei välttämättä pesi joka vuonna. Niille ihmisen yritys hallita luontoa ja muokata sitä mieleisekseen on ollut erittäin tuhoisaa. Valkoinen suojaväri on tärkeää saalistamisen kannalta. Kumpikin vaihtaa väritystä kyllä kesäksi, mutta lumikauden lyhentyessä se on talviasussaan liian pitkään. Monessa teoksessa tämä kontrasti tuodaan esiin, kun valkoinen eläin piirtyy tummempaa taustaa vasten.

Lehtman aloitti taideopinnot jo yhdeksänvuotiaana ollessaan mukana äitinsä öljymaalauskurssilla. Voitettuaan useita taidekilpailuita lapsena ja nuorena hän jatkoi taideopintoja ensin Tammerkosken kuvataidelukiossa ja myöhemmin taideteollisella puolella Hämeen Ammattikorkeakoulussa. Ura vei myöhemmin kaupalliselle puolelle, vaikka hän tekikin vuosia muotoilijan ja suunnittelijan töitä.  Kuusi vuotta sitten kuvataide tuli taas vahvemmin mukaan elämään ja työvälineeksi valikoitui akvarellit. Hän kävi niin suomalaisten kuin ulkomaalaisten taiteilijoiden opissa (Kirsi Tiittanen, Metta Savolainen, Li Xinsheng ja Konstantin Sterkhov). Akvarelleihin hän ammentaa öljyväreistä oppimaansa vahvaa värien käyttöä, mutta pyrkii antamaan akvarellien puhua omasta puolestaan. Akvarellit toimivat kuten luonto; mitä enemmän yrität niitä kesyttää sitä vahvemmin ne pyrkivät haluamaansa tasapainoon tai jälki ei ole kaunista.

Muita vastaavia tapahtumia