Siirry sisältöön

Taidenäyttely ”Ihmisiä ja voimaeläimiä”

Galleria Maarin kesäkuun näyttelyssä ”Ihmisiä ja voimaeläimiä” on esillä kolmen taiteilijan yhteisnäyttely.  Kuvanveistäjät Raimo Jaatinen ja Jussi Hautaniemi sekä kuvataiteilija Leena Hietamies työskentelevät Nurmijärven Perttulassa Aittakallion Ateljeessa.

Näyttelyn töiden materiaaleina on käytetty pronssia, keramiikkaa sekä tempera- ja sekatekniikkamaalausta. 

Teoksissa tutkitaan ihmisen ja luonnon suhdetta sekä muinaisaikojen mytologiaa. Vain vähän aikaa sitten ihmiskunta eli luonnon ehdoilla ja eräänlaisessa symbioosissa eläinkunnan kanssa. Sekä ihmisten että eläinten fyysiset ja henkiset voimat olivat kunnioituksen kohteena. 

Nykyään monet villieläimet ovat uhanalaisia, ja kotieläinlajit on valjastettu ruuan tehotuotannolle. Ihminen tuhoaa ahneuksissaan ja piittaamattomuuttaan maapallomme monimuotoista elämää. Unohdetaan, että ihmisten ja eläinten maailma ja elämä on yhtä kokonaisuutta, kaikki liittyy kaikkeen.

Voimaeläimiä tai henkieläimiä on esiintynyt kaikissa kulttuureissa. Idän kulttuureissa ja kuvataiteissa nähdään muun muassa kurkia, tiikereitä ja lohikäärmeitä. Muinaissuomalaisten suurimman kunnioituksen kohteena oli karhu. Kontio, mesikämmen ja metsän kuningas olivat kiertoilmaisuja pyhän ja pelätyn pedon nimelle. 

Monet ihmiset kokevat edelleen saavansa voimia esimerkiksi joutsenen, kotkan tai karhun hahmoilta. Tuttu villieläin, kuten kettu tai ilves saattaa herättää ominaisuuksillaan tuttuuden tai viehätyksen tunteita. Myös kissa, koira tai muu kesy lemmikki on monelle rakas ystävä koko elämän ajan.

Näyttelyn työt haluavat kunnioittaa muinaisten kulttuurien ja uskomusten viisautta ja samalla muistuttaa tämän päivän vieraantumisesta suhteessa luontoon ja sen arvoihin. Mennyt ja nykyisyys, ihmiset ja eläimet, loppujen lopuksi olemme kaikki samaa tähtipölyä.

Kuvanveistäjä Raimo Jaatinen s. 1949 on opiskellut Taideteollisessa korkeakoulussa ja pitänyt lukuisia näyttelyitä kotimaassa sekä ulkomailla. Hän on erikoistunut pronssiveistoksiin ja taidevaluun.

Mediatekniikan insinööri Jussi Hautaniemi s. 1979 harrastaa kuvanveistoa ja taidevalua. Hänen erikoisalaansa ovat mytologiaan ja fantasiamaailmaan sijoittuvat pronssiveistokset sekä 3D-mallintaminen.

Kirjailija ja taiteilija Leena Hietamies s. 1953 teki pitkän uran toimittajana ja on nyt keskittynyt keramiikan tekemiseen ja kuvataiteisiin. Tekniikoina tempera-, öljy- ja akryylimaalaus sekä akvarellit.

Muita vastaavia tapahtumia